LIDER NARODNE STRANKE IMAO POSLOVNE KOMBINACIJE I U LATINSKOJ AMERICI: Muljačina! Vuk Jeremić uzimao pare i od El Čapa!
Foto: Printscreen Twitter

Sumnjivo

LIDER NARODNE STRANKE IMAO POSLOVNE KOMBINACIJE I U LATINSKOJ AMERICI: Muljačina! Vuk Jeremić uzimao pare i od El Čapa!

Politika -

Bivši predsedavajući GS UN blisko je povezan sa Meksikancem Emiliom Lozojom, upletenim u „energetsku aferu“ tešku 10 miliona dolara. Od četiri firme povezane s Lozojom, koga meksička javnost naziva „El Čapo za pranje para“, dobio na privatni račun 133.138 dolara.

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i bivši predsedavajući Generalnom skupštinom UN, blisko je povezan sa Meksikancem Emiliom Lozojom, nekadašnjim izvršni, direktorom naftne kompanije „Pemex“, upletenim u „energetsku aferu“ tešku 10 miliona dolara, otkriva Kurir. Jeremić je, kako saznajemo, pod sumnjivim okolnostima od četiri firme povezane s Lozojom, koga meksička javnost naziva „El Čapo za pranje para“, dobio 133.138 dolara.

Jeremić i Lozoja znaju se iz studentskih dana na Harvardu i nazivaju se „braćom“.

Četiri kompanije

- U periodu od 2013. do 2015. godine ukupan iznos od 133.138 dolara uplaćen je na lični račun Jeremića sa računa četiri kompanije - „MGI Enterprises“, „MGI Supply“, „Mex Gas Internacional“, „MGI Trading“, u kojima je u to vreme generalni direktor bio upravo Lozoja, inače Jeremićev drugar još sa Harvarda - priča izvor Kurira i objašnjava da je Jeremiću novac „legao“ pod dosta problematičnim okolnostima.

foto: Kurir, Zorana Jevtić

- Prema izjavi koju je Jeremić dao Poreskoj upravi i izveštaju Poreske uprave, bio je angažovan kao član Upravnog odbora ovih kompanija, dok se uvidom u dokumentaciju i ugovore može zaključiti da su pomenuti ugovori tipski i da se u istima navodi da naknadu prima kao konsultant bez jasnog mesta i uloge - navodi naš sagovornik i dodaje:

- U te finansijske vratolomije u ulozi agenta u transakciji para bila je uključena i firma „Monsak Fonseka“, upletena i u aferu „Panamski papiri“.

Ta advokatska firma za registrovanje ofšor kompanija bila je, naime, umešana u skandal 2016, kada su procurile hiljade poverljivih dokumenata o ofšor firmama. A njihovi osnivači Ramon Fonseka Mora i Jirgen Mosak bili su hapšeni i 2017. zbog optužnice za pranje novca u drugom korupcijskim skandalom o podmićivanju u koje je umešana brazilska kompanija „Oderbeht“, čiji su čelnici priznali da su dali 800 miliona evra mita širom Latinske Amerike.

- Vidite s kakvim je belosvetskim društvom, specijalizovanim i za pranje miliona, Jeremić imao posla - konstatuje sagovornik Kurira.

Davanje mita

Prema pisanju Rojtersa, Lozoja se tereti za posredovanje u davanju mita od čak 10.000.000 dolara bivšem meksičkom predsedniku Enrikeu Penji Nijetu kako bi otvorio tržište za strane energetske kompanije. Naime, Lozoja ili „El Čapo za pranje para“ postao je poznat pošto ga je specijalni meksički tužilac Santijago Nijeta javno doveo u vezu s posredovanjem u davanju 10 miliona dolara mita bivšem predsedniku Meksika tokom predsedničke kampanje 2012. Prema navodima tužioca, ekszvaničnici „Odebrehta“ priznali su da je ta kompanija dala nešto više od 10 miliona dolara mita bivšem šefu meksičke državne naftne kompanije „Pemex“, i to u vreme kada je Lozoja bio zvaničnik kampanje predsednika Nijeta.

Spajao svetske moćnike za masne honorare

UPOZNAO LOZOJU I HOA

foto: Printscreen Antidot

Jeremić je 27. novembra svedočio na sudu u Njujorku u procesu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa, koji je optužen za podmićivanje, ali i pranje novca u vrednosti od 2,9 miliona dolara. Kako su mediji preneli, lider Narodne stranke je tokom svedočenja rekao, između ostalog, i da je u aprilu 2013. u Hongkongu upoznao Lozoju i Hoa, koji su tada bili čelni ljudi meksičkog državnog naftnog konglomerata „Pemex“ i kineske naftne kompanije „China Energy Company Ltd.“ (CEFC). Glavni finansijer Jeremićevog CIRSD bila je upravo CEFC. Mediji su, međutim, ranije navodili da je Jeremić, u stvari, organizovao taj sastanak i učestvovao na njemu, a tada je i postignut preliminarni dogovor o ulaganjima kineske kompanije u meksičke izvore nafte i gasa. Medijska mreža Antidot je nedavno objavila i fotografiju koja, kako su naveli, pokazuje da je Jeremićeva uloga bila znatno dublja od one da samo spoji svoja dva poznanika. Na sastanku delegacija dveju naftnih kompanija Jeremić je, dodaje se, bio u svojstvu člana delegacije meksičke firme i na tom sastanku čak vodio i zapisnik kao Lozojina desna ruka.

KO JE EMILIO LOZOJA

foto: Printscreen Wikipedia
  • Meksički biznismen i sin bivšeg ministra energetike
  • Završio Harvard, gde je upoznao Jeremića
  • Bio i direktor najveće meksičke energetske kompanije „Pemex“
  • Jeremić ga promovisao preko svog Tviter naloga, nazivajući ga svojim „bratom“
  • Meksički mediji ga nazivaju „El Čapo za pranje para“
  • Upleten u „energetske aferu“ tešku 10 miliona dolara

Kurir.rs/Foto: Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track