Korejski auto-div merka komšije, pregovori već 2 meseca

Jedan od vodećih proizvođača automobila u svetu, južnokorejski Hjundai, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj.

Region

Izvor: Novac.hr, Adriano Milovan

Sreda, 05.12.2018.

08:04

Korejski auto-div merka komšije, pregovori već 2 meseca
Foto: Thinkstock

To je informacija koja je Jutarnjem listu potvrđena iz vladinih krugova, u kojima kažu da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u Hrvatsku i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva meseca.

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrednost Hjundaijeve investicije u Hrvatskoj. Ali, tvrde sugovornici lista, Hjundai bi kao lokaciju najverovatnije odabrao područje Varaždina, na kojem već postoje kompanije koje rade za automobilsku industriju, te bi proizvodio gotov proizvod - automobile, a ne samo delove.

Ako se južnokorejski automobilski div zaista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja jer bi otvorila veliki broj novih radnih mesta, dodatno pospešila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicionoj mapi.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku jedan je od ciljeva Vlade. Pojedine kompanije u Hrvatskoj već proizvode delove za svetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila.

Prema zvaničnim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2.861 radnika, a prosečna bruto plata u njoj je 1.073 evra. Reč je o izvozno orijentisanoj industrijskoj grani, čiji je udeo u hrvatskom izvozu 4,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: