Počinje javna rasprava o amandmanima na Ustav Makedonije

U Makedoniji počenje javna rasprava o izmenama Ustava, koja traje do pet dana, a nakon što je Sobranje u ponedeljak usvojilo četiri nacrta ustavnih amandmana.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

07:02

Počinje javna rasprava o amandmanima na Ustav Makedonije
Ilustracija: Getty Images

Potom će uslediti treća i završna faza usvajanja amandmana na Ustav Makedonije.

Za usvajanje amandmana u parlamentu biće potrebna dvotrećinska većina, odnosno 80 poslaničkih glasova, preneo je makedonski portal AlsatM.

Promena makedonskog ustava proizašla je i Prespanskog sporazuma koji su potpisali Grčka i Makedonija, jula ove godine, o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Predviđa se da bi promene Ustava Makedonije mogle biti završene polovinom januara 2019, a da bi stupile na snagu potrebno je da i parlament Grčke ratifikuje Prespanski sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: