04. decembar  2018. 15.58  | Izvor: FoNet

Kuburović i Tabaković: Razmena podataka "na klik"

BEOGRAD -

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković potpisale su danas protokol i sporazum o elektronskoj razmeni podataka koji će omogućiti efikasniju razmenu podataka između nadležnih državnih organa.

Elektronska razmena podataka između sudova, javnih tužilaštava, javnih beležnika i javnih izvršitelja i Narodne banke Srbije stvoriće uslove za efikasnije sprovođenje sudskih postupaka, kao i postupaka koje sprovodi Narodna banka Srbije, istakla je Kuburović, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ona je dodala da će postupci biti ubrzani tako što će se podaci razmenjivati elektronski - "na klik", a ne kao do sada u papirnom obliku.

Tabaković je ocenila da će se pojednostaviti rad nadležnih službi koje su do sada postupale po velikom broju dopisa u papirnom obliku, koje dostavljaju pravosudni organi.

Očekujemo i da u narednom periodu NBS dobije mogućnost pristupa određenim bazama podataka kojima raspolažu pravosudni organi, što će, bez sumnje, predstavljati dodatnu podršku obavljanju kontrolnih aktivnosti nad finansijskim institucijama, rekla je Tabaković.