Tiršova dva kod Kliničkog centra

B. RADIVOJEVIĆ

04. 12. 2018. u 10:02

Počela izrada studije izvodljivosti za novu dečju bolnicu u Beogradu. Gradiće se na 30.000 kvadratnih metara, koštaće 54 miliona evra

Тиршова два код Клиничког центра

U NAREDNIH devet meseci biće izrađena detaljna Studija izvodljivosti za novu dečju bolnicu "Tiršova 2", čija bi gradnja trebalo da počne u proleće 2020. godine. Prema planovima, radovi će trajati dve godine. Kako je u ponedeljak najavio gradonačelnik Beograda profesor dr Zoran Radojičić, u toku je sređivanje imovinsko-pravnih odnosa za plac na uglu ulica Doktora Subotića i Deligradske, gde će biti podignuta nova dečja bolnica.

Uvodna studija urađena prošle godine pokazala je da je za ovaj objekat potreban prostor površine 30.000 kvadratnih metara. Izgradnja i opremanje koštaće 54 miliona evra, a novac će biti obezbeđen iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

- "Tiršova dva" imaće najbolje moguće uslove za lečenje - rekao je prof. Radojičić. - Neće to biti samo nova zgrada, nego i sasvim novi koncept medicine.

Na tenderu Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije posao izrade Studije izvodljivosti dobila je srpska konsultantska firma "Beksel konsalting" u partnerstvu sa austrijskom kompanijom AIMC, specijalizovanom za planiranje medicinskih objekata. Konsultanti ove kuće, kako je najavljeno, analiziraće veliki broj podataka sa lekarima Univerzitetske dečje klinike, građevinskim inženjerima...

Šta je potrebno deci i kako da se do optimalne bolnice za najmlađe stigne što pre, "proračunaće" se softverskim modelom, a zatim će biti napravljen virtuelni 3D model nove zgrade dečje bolnice, kako bi još jednom, pre početka gradnje, moglo da se proveri da li je to najbolje rešenje.

- "Tiršova dva" je beskrajno važan projekat za naše zdravstvo i državu - rekao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. - Pred nama je veliki posao da isplaniramo, izgradimo i opremimo kliniku u kojoj će nega i lečenje dece moći da budu neuporedivo efikasniji.

Profesor Radojičić kaže da će se graditi takva klinika koja će i za tri decenije ispunjavati sve standarde moderne medicine:

- Cilj je da deca što kraće ostaju u bolnici. Ideja je da terapiju primaju u dnevnim bolnicama nalik igraonicama, a sobe za boravak najteže bolesnih mališana da budu prilagođene da sa njima budu i roditelji.


STOGODIŠNjICA U BOLjIM USLOVIMA

NA proširenje kapaciteta "Tiršove" dugo se čeka, a ako sve bude išlo po planu, 100 godina postojanja, ova bolnica osnovana 1924. godine, proslaviće u boljim uslovima. I pored toga što su potrebe za lečenjem dece odavno premašile kapacitet "Tiršove", u ovoj bolnici godišnje se uradi 150.000 specijalističkih pregleda i 7.000 operacija. U četiri jedinice intenzivne nege u svakom momentu lekari se bore za živote 10 najteže bolesne dece.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije