Sobranje usvojilo nacrte novih ustavnih amandmana

Makedonsko Sobranje usvojilo je četiri nacrta ustavnih amandmana, među kojima i onaj o promeni imena u Republiku Severnu Makedoniju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.12.2018.

00:23

Sobranje usvojilo nacrte novih ustavnih amandmana
Foto: Gettyimages

Usvojen je nacrt prvog ustavnog amandmana, koji se tiče izmene reči "Republika Makedonija" sa rečima "Republika Severna Makedonija" i izmene reči "Makedonija" sa rečju "Severna Makedonija", prenosi MIA.

Nacrt drugog amandmana uvodi izmene reči "odluke Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) u "Proklamaciju prve skupštine ASNOM-a".

Makedonsko Sobranje usvojilo je večeras nacrt četvrtog ustavnog amandmana o emigrantima. "Republika će štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i poboljšavati njihove veze sa domovinom bez mešanja u suverena prava drugih država i njihovih unutrašnjih poslova", glasi usvojeni nacrt amandmana.

MIA navodi da je usvajanje nacrta četvrtog ustavnog amandmana deo procesa izmene makedonskog Ustava, koje diktira Prespanski sporazum, postignut sa Grčkom, a o novom imenu Makedonije.

Ranije danas, Sobranje je usvojilo i nacrt trećeg amandmana, koji kaže da će "Republika poštovati suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost susednih zemalja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: