Linkovi

"NATO podržava dijalog Beograda i Prištine"


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, 3. decembar 2018.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, 3. decembar 2018.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u ponedeljak u Briselu da Alijansa snažno podržava dijalog Beograd - Priština, a kad je reč o "mogućim usaglašavanjima granica", da se nada da će dve strane naći obostrano prihvatljivo rešenje.

Planirano je da se u sredu održi sastanak šefova diplomatija NATO-a sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, gde će biti razmotreni "odnosi NATO-a sa zemljama Zapadnog Balkana".

Na pitanje da li NATO strahuje da bi rešenje u dijalogu Beograd i Prištine, koje bi uključilo neke "korekcije granica", moglo imati posledice po bezbednost, Stoltenberg je istakao da NATO podržava dijalog, "jer je to jedini način da se nađe odgovor za nerešena pitanja".

Generalni sekretar Alijanse poručio je i da je "važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak".

On je istakao da će NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, gde je misija Kfor značajna za stabilnost.

"Kfor će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbednost biti zagarantovani i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dođe do rešenja kroz političke pregovore", zaključio je Stoltenberg.

BiH dobija akcioni plan za učlanjivanje u NATO

Jens Stoltenberg je izjavio i da se nada da će Bosna i Hercegovina na predstojećem samitu NATO dobiti Akcioni plan za članstvo u toj alijansi (MAP), što je prvi korak neke zemlje ka punopravnom članstvu u Savezu.

“Treba da sačekamo i vidimo da li će BiH iskoristiti ovu mogućnost. Mi smo im ponudili šansu. Bosna i Hercegovina je zatražila MAP, a mi smo sada spremni da primimo podnošenje njihovog godišnjeg nacionalnog programa. Sada je na njima da odluče da li će to učiniti”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je to važan instrument koji može pomoći BiH da sprovede političke, ekonomske i odbrambene reforme neophodne za članstvo.

Sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica NATO biće održan u utorak i sredu u Briselu, a MAP za BiH bi trebalo da bude odobren drugog dana zasedanja.

XS
SM
MD
LG