Društvo

Nezaposlenost i diskriminacija gorući problemi osoba sa invaliditetom

Nezaposlenost i diskriminacija gorući problemi osoba sa invaliditetom
Foto: N.N. | Nezaposlenost i diskriminacija gorući problemi osoba sa invaliditetom

​BANJALUKA - Osobe sa invaliditetom se i ove godine na 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, suočavaju sa mnogobrojnim problemima.

Tanja Mandić-Ðokić, osoba sa invaliditetom i sociolog konsultant za prava ovih osoba u Banjaluci, kaže da je njihov položaj u RS i BiH izuzetno loš.

"Tri osnovna uslova da bi osobe sa invaliditetom mogle funkcionisati u zajednici, a koje u suštini nemamo, upravo su oni problemi koje adresira UN konvencija, a to je nedostatak personalne asistencije, nepristupačnosti okruženja, nepristupačan transport i problemi u nabavci ortopedskih pomagala", kaže Mandić-Đokićeva.

Dodaje da su ove osobe diskriminisane i prilikom zapošljavanja.

Radovan Ristić, predsjednik Gradskog odbora Udruženja lica sa invaliditetom Banjaluka, kaže da je zapošljavanje sigurno jedan od najvećih problema.

"Banjaluka je već puno napravila sa infrastrukturom, ona prednjači u odnosu na ostale lokalne zajednice, ne samo u RS, nego u BiH. Centar grada je prilagođen, ali kada se izađe iz centra, tu ima problema za koje smo dobili obećanje da će biti riješeni", rekao je Ristić i naglasio da treba više raditi na promociji Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, jer je taj zakon dosta dobar, ali njegova primjena na terenu nije baš na zadovoljavajućem nivou.

Zijad Arapčić, predsjednik Saveza osoba sa invaliditetom FBiH, kaže da su ove osobe diskriminisane u vezi sa mnogim pitanjima te da je jedna od diskriminacija u zapošljavanju, gdje nemaju prednost na konkursima, a nemaju ni stipendije.

"U RS i FBiH postoje fondovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, gdje se kroz projekte doniraju sredstva onima koji ih zaposle, ali dok se osoba navikne na posao, nakon godinu dana oni je otpuste", kaže Arapčić. Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, kaže da u RS postoje pozitivna zakonska rješenja u skladu sa konvencijama UN-a i evropskom praksom te da kontrolni organi moraju pojačano da prate njihovo sprovođenje.

"Položaj invalida u Republici Srpskoj nije na zavidnom nivou, ali se institucije trude da se taj položaj unaprijedi. Nažalost, još je niska stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom, iako je upravo to osnovni preduslov da se ti ljudi osjećaju vrijednim, korisnim i potrebnim zajednici. Upravo na tom pitanju moramo svi zajedno da radimo mnogo u narednim godinama", rekao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije