Najnovije vesti
Vesti Svet
"BLIC" NA NATO SAMITU "Zapadni Balkan nam je od KLJUČNOG ZNAČAJA, Bosna i Makedonija da iskoriste priliku"

"BLIC" NA NATO SAMITU "Zapadni Balkan nam je od KLJUČNOG ZNAČAJA, Bosna i Makedonija da iskoriste priliku"

Ministri spoljnih poslova NATO članica sastaće se u utorak i sredu u Briselu kako bi razgovarali o nekoliko tema i bezbednosnih izazova, među kojima će se naći i Zapadni Balkan i trenutne tenzije na relaciji Beograd-Priština. Uoči početka sastanka šefova diplomatija 29 zemalja članica, novinarima se na konferenciji za medije, na kojoj je prisustvovao i “Blic”, obratio generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg Foto: agencije/EPA / RAS Srbija
Jens Stoltenberg

- Razgovaraće se o nasilnom ekstremizmu u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, o kontrinuiranoj nestabilnost u Avganistanu, kao i o destabilizirajućem ponašanju Rusije. Govoriće se i o sporazumu o uništavanju raketa kratkog i srednjeg dometa, koji je je ugrožen od strane Rusije. Mobilne su, teško ih je detektovati i imaju nukelarnu sposobnost. Mogu da dosegnu do evropskih gradova za nekoliko minuta, bez upozorenja. Ne postoje nove američke rakete u Evropi, ali postoje ruske - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO istako je da Alijansa želi dijalog sa Rusijom i da teži ka poboljšanju odnosa.

- Kako bi to bilo moguće, Rusija mora da da u potpunosti primenjuje svoje međunarodne obaveze.

Takođe, među temama ministara biće i Gruzija i Ukrajina. Obe države suočavaju se sa bezbednosnim pretanjama od strane Rusije, rečeno je na konferenciji za medije.

- Nastavićemo da dajemo praktičnu i političku podršku. Rusija je nedavno zaplenila ukrajinske brodove i mornare u Kerčkom moreuzu. Nema opravdanja za upotrebu sile i pozivamo na smirivanje situacije. Rusija mora da pusti na slobodu ukrajinske mornare i brodove.

Među temama ministarskog sastanka, diskutovaće se i o preduzimanju narednih koraka po pitanju razvijanja odnosa NATO sa BiH.

- Očekujem da će se ministri dogovoriti da smo spremni da prihvatimo prvi Godišnji nacionalni program BiH, a onda je do BIH da odluče da li će iskoristiti ovu priliku. Spremni smo da primimo njihov Godišnji nacionalni program, kako bi BiH počela primenu Akcionog plana za članstvo u NATO.

O ulasku Makedonije u NATO, Stoltenberg je još jednom potvrdio da je Alijansa spremna za ulazak.

- Na parlamentu i na vlastima u Skoplju je da donesu odluku. Ne mogu da garantujem za obe države, na njima je to da odluče. Ono što vidimo je da je tokom glasanja u parlamentu, sporazum dobio dve trećine glasove. Ono što mogu da kažem je da čim se dogovor o promeni imena implementira, spremni smo da prihvatimo protokol o pristupanju NATO. Kada se sporazum ratifikuje, vlada iz Skoplja će pristustvovati ministarskim sastancima NATO.

Na pitanje o bivšem makedonskom premijeru, Nikoli Gruevskom, koji je dobio azil u Mađarkoj, generalni sekretar NATO kazao je da je to nešto oko čega treba da se dogovore Skoplje i Budimpešta. Generalni sekretar NATO ponovio je da je region Zapadnog Balkana od ključnog strateškog interesa za Alijansu i EU, i da se vidi napredak Skoplja da postane 30 članica NATO.