STOLTENBRG HRABRI BiH: Biće vam otvoren put za članstvo u NATO
Foto: Profimedia

poruka

STOLTENBRG HRABRI BiH: Biće vam otvoren put za članstvo u NATO

Bosna i Hercegovina -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje da će Bosni i Hercegovini (BiH) ove nedelje biti otvorena mogućnost da načini korak ka članstvu u zapadnoj vojnoj alijansi.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da će ministri spoljnih poslova članica NATO u sredu razgovarati o razvoju odnosa s BiH i, kako se očekuje, pozvati BiH da podnese prvi akcioni plan reformi, kao deo Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

"Očekujem da će ministri signalizirati spremnost NATO-a da prihvati prvi godišnji nacionalni program", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je to važan instrument koji može pomoći BiH da sprovede političke, ekonomske i odbrambene reforme neophodne za članstvo.

"Sada je na BiH da odluči da prihvati tu ponudu", rekao je Stoltenberg.

Ministri odbrane članica NATO 2010. su se saglasli da uključe BiH u Akcioni plan za članstvo (MAP) uz određene uslove, pošto je Sarajevo prethodno podnelo formalni zahtev za MAP.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u prvom obraćanju po polaganju zakletve prošlog meseca rekao je da će se zalagati za vojnu neutralnost BiH.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja