Dostupni linkovi

Od ličnih predmeta Hjua Hefnera inkasirano više stotina hiljada dolara


Hju Hefner, arhivska fotografija
Hju Hefner, arhivska fotografija

Predmeti iz lične kolekcije osnivača Plejboja Hjua Hefnera, od pisaće mašine do prvog broja Plejboja, sa slavnom glumicom Merilin Monro na naslovnoj strani, prodati su na dvodnevnoj aukciji u Los Anđelesu.

Pisaća mašina na kojoj je Hefner sastavljao prvi broj Plejboja 1953. godine prodata je za 162.500 dolara, a njegova lična kopija prvog broja časopisa za 31.250 dolara, saopštila je aukcijska kuća Džulijen koja je organizovala prodaju.

Jedan od njegovih ogrtača, od crvene svile pravljen po meri, prodat za 41.600 dolara dok je "vijagra prsten", od 14-okaratnog zlata u kome se skrivala mala plava pilula, prodat za 22.400 dolara.

Prvi broj čiju je naslovnicu krasila Merilin Monro
Prvi broj čiju je naslovnicu krasila Merilin Monro

Među ponuđenim artiklima bio je dug, jakne za motocikl, limuzina, džukboks, sto za bilijar iz Plejboj dvorca, i čak njegova zvezda na Holivudskoj stazi slavnih.

Američki glumac Džim Beluši platio je 3.125 dolara da dobije kopiju scenarija epizode kultne televizijske emisije "Subotom uveče uživo" (Saturday Night Live) kada je Hefner bio voditelj, 1977. godine.

Prihodi od aukcijske prodaje će ići u Hefner fondaciju koja štiti građanska prava i slobodu izražavanja.

Hu Hefner je umro u septembru 2017. u 92. godini. Plejboj magazin koji je osnovao bio je poznat u celom svetu po svojim naslovnim stranama sa nagim ženama i logou zeca.

XS
SM
MD
LG