MAKRON ODRŽAO HITAN SASTANAK: Nema proglašenja vanrednog stanja; Na protestu povređeno 133, uhapšeno 412

Tanjug

02. 12. 2018. u 10:27

Francuska razmatra da uvede vanredno stanje da bi se sprečilo ponavljanje jednog od najvećih nereda u poslednjih više od 10 godina, rekao je danas portparol francuske vlade

МАКРОН ОДРЖАО ХИТАН САСТАНАК: Нема проглашења ванредног стања; На протесту  повређено 133, ухапшено 412

Foto Tanjug-AP

Tokom najgorih protesta koji su pogodili Francusku godinama unazad, povređene su 133 osobe, a uhapšeno je njih 412, saopštila je danas policija u toj zemlji.

Protest protiv podizanja cena poreza i goriva pretvorio se u haos u subotu u francuskoj prestonici.

Grupa maskiranih mladih ljudi, od kojih su neki imali metal.

Aktivisti u žutim prslucima spaljivali su automobile, razbijali prozore, pljačkali prodavnice, bacali kamenje na policiju i crtali grafite po Trijumfalnog kapiji.

Policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima, zatvarajući desetine ulica i metro stanica.

Agencija navodi da je među povređenima bilo 23 policajca.

Rojters je prethodno preneo izjavu portparola francuske vlade Benžamina Grivoa koji je kazao da Francuska razmatra da uvede vanredno stanje da bi se sprečilo ponavljanje jednog od najvećih nereda u poslednjih više od 10 godina.

Francuski predsednik Emanuel Makron na današnjem hitnom sastanku sa ključnim ministrima nije razgovarao o eventualnom uvođenju vanrednog stanja, rekao je neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Makron je sa premijerom i ministrima razgovarao o prilagođavanju bezbednosnih snaga radi budućih protesta, a posle nereda koji su juče izbili na protestima u Parizu, rekao je isti izvor, javlja Rojters.

"Ovaj sastanak omogućio je da se sačini iscrpan bilans stanja, pričinjene štete i hapšenja koji su obeležili jučerašnja okupljanja na celoj teritoriji zemlje, a pogotovu u Parizu", naveo je neimenovani izvor u Predsedništvu, prenose francuki mediji.

Kako je navedeno, predsednik Makroj je pozdravio angažovanje snaga reda i vatrogasaca-spasilaca, a potom podsetio na važnost koju pridaje podršci trgovcima i posebno očevicima i žrtvama nasilja i razbijanja.

Makron je, navodi "Figaro" pozivajući se na neimenovi izvor iz Jelisejske palate, podvukao značaj provođenja pravdi "kako nijedan počinjeni akt ne bi ostao nekažnjen".

"Na kraju je tražio da ministar unutrašnjih poslova razmisli o prilagođavanju snaga reda u narednom periodu", rekao je isti izvor.

Makron je, dodao je, takođe tražio od premijera da primi lidere stranaka zastupljenih u parlamentu, kao i predstavnike demonstranata.

Makron se danas oko podneva, odmah po povratku sa samita G20 u Argentini, u Jelisejskoj palati sastao s premijerom Eduarom Filipom, ministrom unutrašnjih poslova Kristofom Kastaneom, državnim sekretarom Loranom Njunjezom i ministrom za ekološku tranziciju Fransoa de Rižijem.

Posle sastanka iza zatvorenih vrata, Predsedništo je saopštilo da se predsednik Makron u ovom trenutku neće obraćati javnosti.

Francuski mediji su prethodno preneli da vlada ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja, kao posle nereda 2005. i napada 2015. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoran Bgd

02.12.2018. 13:01

Čista prekomerna upotreba sile,zar tako na civile reaguje zapadna demokratija??

crna trava

02.12.2018. 19:51

@Zoran Bgd - IZGOVOR JE "BENZIN" Neradi se o benzinu ,problem je o velikom broju NEZAPOSLENOSTI evropa je usla u veliku krizu nezaposlenosti a troskovi gradjana su veliki gde radnik ne moze opstati .ZATO se narod digao po evropi na demo !