Srbija bila hladnija čak i od Severnog pola

B. B.

01. 12. 2018. u 13:35

Ledena vazdušna masa iz Sibira prethodnih dana u većem delu Evrope "poremetila" klimu

Србија била хладнија чак и од Северног пола

Foto I. Marinković

PODATAK za čuvenu Riplijevu rubriku "Verovali ili ne" - u Srbiji i Grčkoj je u petak uveče bilo hladnije nego na Severnom polu, u Laponiji i Skandinaviji. Umesto velikih minusa, snega i leda, na Severnom polu je bilo čak 10 stepeni u plusu, dok se u našoj zemlji i okolini, termometar "zaledio" na minus 12 Celzijusovih. I jug Grčke bio je hladniji od severa Skandinavije.

"Krivac" za temperaturne šokove, prema objašnjenju mateorologa, bila je ledena vazdušna masa iz Sibira. Pod uticajem veoma snažnog anticiklona, ona je prodrla preko istočne Evrope, Panonske nizije, oblasti Karpata i našeg područja sve do južnih predela Balkana, severa Grčke i obale Crnog mora, pa sve do bugarsko-turske granice i dalje do juga.

Stručnjaci ističu da je istovremeno snažan ciklon doneo veoma tople vazdušne mase sa Atlantika i jugozapada Evrope, sve do zapadnih i severnih predela Skandinavije. Tako je, na primer, u Murmansku, koji je od Beograda udaljen 3.500 kilometra i nalazi se na krajnjem severozapadu Rusije, na obali Barencevog mora i zalazi iznad polarnog kruga, izmereno četiri stepena, i to u plusu!

Po najavama meteorologa, ledeni talas je na izmaku. Tako se u Srbiji već danas očekuje temperaturni preokret, pa nam sledeće nedelje neće biti potrebne bunde i kape.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije