Posledice taksi: Oni gube i 200 mil €

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da su veliki gubici kompanija zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 01.12.2018.

08:54

Posledice taksi: Oni gube i 200 mil €
(Foto: Thinkstock)

Kako kaže, samo kompanije s kapitalom iz EU na godišnjem nivou će izgubiti oko 200 miliona evra.

"Ono što je novo, a u ponedeljak ćemo uputiti pismo i evropskim institucijama, to je da samo kompanije iz Srbije sa kapitalom iz država članica EU, ako ova odluka ostane na snazi, gube godišnje 200 miliona evra", rekao je sinoć Čadež za TV N1.

Srpske kompanije, ukoliko se situacija ne promeni, kaže, samo u novembru i decembru, izgubice oko 50 miliona evra.

"Naše kompanije, znamo i same koliko plasiramo na to tržište, samo za novembar i decembar, ukoliko ovo ovako ostane, gube oko 50-tak miliona evra, i to je samo gubitak od čistog izvoza. Od toga, 56 posto su samo poluproizvodi za dalju upotrebu, dakle, neki dole Albanac, koji ceka sirovinu, on gubi", rekao je Čadež.

On navodi da se mnogo ocekuje od posete komesara Johanesa Hana Prištini u ponedeljak.

"Ocekujemo dosta od komesara Hana u ponedeljak Prištini. Mislim da je Komisija tu jasna, mi smo u svakodnevnoj komunikaciji i s Komisijom i sa privrednim komorama u Evropi i u regionu...Imamo jasne reakcija ka donosiocima odluka u Prištini da se jednostavno stvari moraju pomeriti i vratiti u neke normalne okvire", rekao je Cadež.

Predsednik PKS je kazao i da "shvataju i politiku i razlicita politicka videnja i sagledavanja nekih pitanja".

"Ali to nije ništa novo, to smo imali poslednjih 20-tak godina, pa smo poslovali, radili smo i na neki nacin umeli da funkcionišemo", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: