Hronika

Pretres u srednjoj školi: Kod učenika pronašli vagu, noževe, sataru i bokser

Pretres u srednjoj školi: Kod učenika pronašli vagu, noževe, sataru i bokser
Foto: N.N. | Pretres u srednjoj školi: Kod učenika pronašli vagu, noževe, sataru i bokser

VELIKA KLADUŠA - Policijski istražioci MUP-a USK izvršili su u petak pretres u Prvoj srednjoj školi "Dr Husein Džanić" u Velikoj Kladuši i akcija je bila usmjerena ka sprečavanju i suzbijanju trgovine opojnim drogama, a zapanjujuće je ono što su našli kod đaka.

Policajci su tokom akcije kod jednog učenika pronašli i izuzeli digitalnu vagu za precizno mjerenje, a kod četiri učenika, od kojih su dvojica maloljetnici, pronađeno je hladno oružje i to nekoliko preklopnih noževa, satara i bokser.

Iz policije su istakli kako je akcija izvedena po naredbi Općinskog suda u Velikoj Kladuši, a na osnovu ranije dobijenih informacija od strane odgovornih lica u školi da pojedini srednjoškolci u školski objekat unose opojnu drugu marihuanu te je prodaju drugim učenicima.

"Punoljetnim učenicima kod kojih su pronađeni navedni predmeti biće uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenog prekršaja nošenje predmeta podesnih za nanošenje tjelesnih povreda na javnom mjestu, dok će protiv roditelja i maloljetnih lica na osnovu Zakona o javnom redu i miru Općinskom sudu Velika Kladuša biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka", saopštili su iz policije.

U petak smo kontaktirali nadležne u pomenutoj školi, gdje su nam rekli kako je direktor odsutan, ali da će se više informacija o ovom događaju znati nakon sastanka s predstavnicima roditelja učenika, koji je bio zakazan taj dan u poslijepodnevnim satima.

Nezvanično saznajemo kako grupa učenika završnih razreda već duže vrijeme stvara probleme u ovoj školi. Prema tim informacijama, oni maltretiraju druge učenike i nastavnike, a situacija se otela kontroli kada se pročulo da donose drogu u školu i tjeraju druge srednjoškolce da je kupe.

Prema informacijama MUP-a USK, najveći broj slučajeva vršnjačkog nasilja u ovom kantonu događa se upravo unutar škola i broj ovakvih događaja se povećava iz godine u godinu.

Prema mišljenju stručnjaka, ovo stanje je determinisano nizom faktora i smatra se kako na to presudno utiče teška ekonomska situacija u društvu, koja generiše probleme unutar porodice, što vodi nasilnom ponašanju roditelja, a potom i djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije