Reagovanja na hapšenje Nebojše Medojevića

Hapšenje jednog od lidera opozicionog Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića i nalog za hapšenje kolege iz tog saveza, Milana Kneževića, je sramota, ocenila je predsednica žena Evropske narodne partije, Doris Pak i pozvala seficu evropske diplomatije Federika Mogerini da mora odmah da reaguje.

"Član crnogorskog parlamenta Nebojša Medojević uhapšen je u Podgorici bez da mu je prethodno skinut poslanički imunitet. To se desilo u zemlji koja navodno sledeća ulazi u Evropsku uniju. Sramota. Mogerini mora da reaguje", napisala je Pak na Tviteru.

Deo opozicije, takođe je osudio  hapšenje Medojevića, koji je priveden sinoć dok je učestvovao u radu sednice parlamenta, na kojoj su ništavnim proglašene odluke Podgoričke skupštine iz 1918.

Opozcija tvrdi da je Medojević uhapšen po nalogu predsednika i premijera, Mila Đukanoića i Duška Markovića i poručuje da ,kada vlast počne da hapsi, veme je za ujedinjenje.

"Umesto da se u društvu, opterećenom podelama, uspostavi i zaživi dijalog i poradi zajednički na strategiji izlaska iz duboke društveno-ekonomske krize, aktuelna vlast demonstrira silu prema političkim neistomišljenicima", poručeno je iz opozicione SNP.

SNP je posebno osudila vreme i način na koji je Medojević uhapšen, te ukazuju da je šteta ovakvim činom učinjena i da je nenadoknadiva.

Milan Knežević za koga je izdat nalog za hapšenje i dalje se nalazi u zgradi parlamenta, a sa njim su i poslanici stranaka koje čine Demokratski front.

DF će ponovo bojkotovati rad parlamenta

Lideri opozicionong Demokratskog fronta odlučili su da ponovo bojkotuju plenarne sednice parlamenta i sednice parlamentarnih odbora, a u međuvremenu su odustali od sastanka sa predsednikom Milom Đukanovićem, koji je bio planiran za popodne.

Pozivajući se na svoja saznanja, to je javio radio Antena M, uz napomenu da je takva odluka doneta na sednici Kolegijuma tog saveza.

Oni će, kako se navodi, rad parlamenta bojkotovati dok se ne razreši status Medojevića i Kneževića.

Ovaj medij prenosi da se sednica Kolegijuma DF-a održava iza zatvorenih vrata i da je jak pritisak članstva da se zbog poslednjih dešavanja organizuju i protesti.

Predsednik Nove, članice DF, Andrija Mandić, upozorio je da je Crne Gora najnovijim postupcima vlasti na, kako je rekao, ivici građanskog rata, a Knežević apeluje na građane da se ne okupljaju organizovano ispred zgrade skupštine dok ne dobiju instrukcije DF-a.

On je ponovio da se dobrovoljno neće predati policji. Knežević je kazao da je ponašanje predsjednika Višeg suda Borisa Savića "protivustavno" jer je doneo nezabeleženo rešenje da poslanika Nebojšu Medojevića stavi u zatvor kao svedoka jer "nije rekao šta su oni očekivali da treba da saopšti".

Medojević je uhapšen jer je ranije odbio da svedoči u predmetu formiranom povodom njegove objave na internetu. On je na Fejsbuku napisao da je okrivljeni Miomir Mugoša platio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću 100 hiljada evra kako mu ne bi odredio pritvor u krivičnom postupku zbog zloupotrebe službenog položaja i pljačke države od šest miliona evra u slučaju "Carine".

"Reč o politički motivisanom hapšenju" 

Opoziciona Prava Crna Gora smatra da je reč o politički motivisanom hapšenju Medojevića po nalogu Đukanovića i Markovića.

"Naravno, u svetlu ovog događaja, ni u kom slučaju ne treba zaboraviti važnu činjenicu: ideolog DPS-a i donedavni politički sabrat Mila Đukanovića, Svetozar Marović, mesecima izbegava pravdu, iako je zvanično i pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu", poručuju iz Prave Crne Gore.

Oni kažu da u momentu dok desetine optuženih, pa čak i osuđenih lica, slobodno šetaju Crnom Gorom i nesmetano ulaze i izlaze iz nje, crnogorska policija se drznula da hapsi opozicionog poslanika po nalogu, bez ikakve dileme, Mila Đukanovića i Duška Markovića.

Iz Prave Crne Gore poručili su i da kada, kako kažu, vlast jednom počne da hapsi opozicione predstavvnike, onda, kažu, "više nemamo prava na razlike u političkim stavovima i mišljenjima".

"Imamo isključivo pravo i obavezu da se pod hitno ujedinimo i stanemo u isti red", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore. Iz te partije su dodali da se nažalost, pokazalo da je crnogorska Skupština postala isključivo paravan za demokratiju, tačnije, preciziraju, "poligon u kom se simulira slobodna reč, dok sa druge strane vrata policija zvecka sa lisicama i oružjem.

"Stoga, bez želje za mudrovanjem, a pogotovo bez želje za dociranjem, pozivamo prijatelje iz Demokratskog fronta, stavljajući sada po strani razlike u političkom pristupu, da što pre, za dobrobit čitavog društva, a ne samo gospodina Medojevića, napuste klopku zvanu Parlament i njegova radna tela, te da pod hitno, kao stranka čiji je poslanik uhapšen, iniciraju veliki sastanak opozicije i svih slobodnih segmenata društva, na kome bi sinhronizovali delovanje, makar to bilo samo u ovom slučaju - slučaju bez presedana", navodi se u saopštenju iz Prave Crne Gore.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво