');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

UDAR NA SEVER KOSOVA Usvojena inicijativa bahatog albanskog gradonačlenika kojim žele da OBRIŠU SEVERNU MITROVICU

Skupština opštine južna Mitrovica, pretežno nastanjene Albancima, podržala je inicijativu predsednika te opštine Agima Bahtirija, da se od privremenih prištinskih institucija zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama između lokalnih zajednica s ciljem spajanja severnog i južnog dela Mitrovice, piše prištinski list "Gazeta expres".

kombo, juzna mitrovica gradonacelnik Foto: screenshot
kombo, juzna mitrovica gradonacelnik

Svi odbornici glasali su za, a zakon će u narednim danima biti prosleđen kosovskoj vladi.

Ovo je poslednja u nizu provokacija u režiji Prištine, kojima je, nakon uvođenja taksi na srpsku robu, ali i upada specijalaca na sever, na terenu stvoren haos.

Vučić: Hoće da otmu severnu Mitrovicu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za njega glavna vest to što "neki hoće da nam otmu severni deo Mitrovice i da se svi pritom prave da ne razumeju o čemu se radi, ali i izjava Kadrija Veseljija da će kosovku vojsku da naprave do polovine decembra.

"To nas polako, ali sigurno vodi ka potpunoj katastrofi", rekao je predsednik Vučić i dodao:

"Molimo ljude u Evorpi i svetu da razumeju, iako znam da imaju svoje probleme, kakvi će problemi da nastanu ako se neko ne pozabavi time. Ovo govorim nerapoložen i zabrinut, ali ne uplašen", kazao je Vučić.

Šta stoji iza sumanute inicijative

Odbornici su se danas izjasnili da će inicijativu gradonačelnika južne Kosovske Mitrovice Agima Bahtirija proslediti vladi i ukoliko se usvoji taj zakon bi omogućio da se ujedine južni i severni deo Mitrovice, koji razdvaja most na reci Ibar.

Ova inicijativa, čiji je idejni tvorac Bahtiri, došla je nakon ostavki četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije, koji su se povukli sa funkcija zbog represije Prištine i time faktički prekinule svaki kontaksta sa prištinskom administracijom, ali i onemogućile njeno funkcionisanje na severu pokrajine.

Jasno da je ova inicijativa dodatno guranje "prsta u oko" i da iza nje faktički stoji težnja za potpunim ukidanjem, ili brisanjem severne Mitrovice, budući da se poziva na ujedinjenje sa jednim gradonačelnikom na čelu - Agimom Bahtirijem.

Rakić: Cilj je da nas proteraju

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je danas da deklaracija o ujedinjenju dva dela Mitrovice koju je donela opština južna Mitrovica nema nikakvu pravnu osnovu.

Foto: D. Goll / Tanjug

"I institucije u Prištini su im poručile da za to nemaju zakonsku osonovu. Cilj je da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta", rekao je Rakić i čelicima južne Mitrovice poručio da imaju svoju opštinu i da je vode najbolje što mogu.

On je ocenio da je to nova provokacija, na koju Srbi neće odgovarati.

"Možda ćemo biti gladni i žedni, ali ćemo biti istrajni u borbi da ostanemo na svojim vekovnim ognjiština", istakao je Rakić.

Nezakonita inicijativa?

Portparol prištinskih institucija Donjeti Gaši rekao je juče da prištinske institucije zasad ne znaju ništa zvanično o inicijativi Bahtirija. I u AKR, stranci šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija, kojoj pripada Bahtiri, kažu da je reč "o individualnoj inicijativl".

"Ne mogu reći da mi to podržavamo ili da se protivimo. Dobro bi bilo da održimo sastanak i da saslušamo šta drugi o tome misle, kako bismo zauzeli stav", rekao je Fatmir Matoši.

Bahtiri je na sjednici rekao da nije imao dobru saradnju sa gradonačelnikom sjeverne Mitrovice Goranom Rakićem i da on ignoriše albanske građane.

Kako pišše prišštinska "Gazeta ekspres" Bahtirijeva inicijativa u stručnim krugovima ocenjuje kao nezakonita jer je reč o odluci koja nije u nadlžežnosti jedne opšštine.

Agim Bahtiri
Foto: Facebook
Agim Bahtiri

U odluci o sazivanju hitnog sastanka za petak, 30. novembra u 11 časova, koju je doneo predsednik Skupšštine opšštine Južna Mitrovica, kao prva tačka dnevnog reda navedeno je "iniciranje promene Zakona br. 03/L-041 o administrativnim granicama opštšina, sa ciljem ujedinjenja Mitrovice".

"Gazeta ekspres" navodi da je Bahtiri inicijativu preduzeo bez prethodnih konsultacija sa sopstvenom strankom Alijansom za novo Kosovo (ANK), na čijem je čelu kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Prenosi da je sekretar ANK Veselj Makoli za lajmi.net rekao da nije znao za Bahtirijev potez i da veruje da je ovaj informisao nekoga iz ANK u vezi s inicijativom.

"Gazeta ekspres" navodi da je Bahtiri prethodno nije informisao ni same odbornike Skupštine opšštine Južna Mitrovica.

Donjet Biljsimi, odbornik iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), za lajmi.net je rekao da je u pitanju lična inicijativa Bahtirija i da o njoj nije imao nikakav sastanak, ali kaže da će njegova stranka učestvovati na sednici.

Navodi se da žželja Bahtirija tešško da možže da se realizuje jer se inicijativa ocenjuje kao nezakonita i da je to odluka koja nije u nadležežnosti jedne opšštine.

Politički analitičar Ramuš Tahiri rekao je za lajmi.net da smatra da je odluka Bahtirija višše žželja nego ššto je prava inicijativa i dodao da jedna opšština ne možže da ugasi drugu, ili da težži ka ujedinjenju s drugom.

"Opšštine se osnivaju odlukom vlade i uz pošštovanje odgovarajućeg zakona. A opšštine koje su izaššle iz decentralizacije ne mogu da se rasformiraju putem glasanja", ocenio je Tahiri.

"Gazeta ekspres" navodi da je Bahtirijeva inicijativa usledila posle ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, koji je zajedno sa ostalim srpskim gradonačelnicima na severu podneo ostavku u znak nezadovoljstva zbog takse koju su prišštinske vlasti uvele za proizvode iz centralne Srbije.

Mitrovica podeljena 1999.

Kosovska Mitrovica podeljena je nakon NATO bombardovanja 1999. godine na severni deo, u kome živi pretežno srpsko stanovništvo, i na južni deo, u kome živi pretežno albansko stanovništvo.

Opština severna Kosovska Mitrovica formirana je na osnovu zakona kosovske skupštine o administrativnim granicama opština, u februaru 2008. godine.

Nastala je po planu Martija Ahtisarija za decentralizaciju na Kosovu i Metohiji i trebalo je da bude opština sa srpskom etničkom većinom, na području opštine Kosovska Mitrovica.

Koha: Raspisati izbore u četiri opštine na severu

Prištinski list "Koha ditore" navodi danas da bi ostavke četiri gradonačelnika opština na severu Kosova trebalo smatrati neopozivim i da kosovski predsednik treba da raspiše prevremene izbore u tim opštinama.

Kosovski dnevnik podseća na slučaj iz 2010. godine kada je tadašnji gradonačelnik Orahovca objavio da podnosi ostavku, a nekoliko dana kasnije pokušao da je povuče, nakon čega je Ustavni sud odlučio da ostavku bilo kog gradonačelnika treba smatrati konačnom i neopozivom.

U Ministarstvu lokalne uprave potvrdili su da su ministarstvu dostavljene ostavke gradonačelnika na severu, ali nisu naveli da li su ostavke prosledili kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, navodi "Koha".

Bivši predsednik Ustavnog suda Emver Hasani rekao je da bi kosovski predsednik trebalo da odmah raspiše nove izbore čim relevantno ministarstvo potvrdi ostavke.

U suprotnom, kaže Hasani, ustav će bii prekršen, prenosi prištinski list.