Obrazovanje

Univerzitet PIM dobio prestižni projekat "Horizont": U korak sa svijetom

Univerzitet PIM dobio prestižni projekat "Horizont": U korak sa svijetom
Foto: N.N. | Univerzitet PIM dobio prestižni projekat "Horizont": U korak sa svijetom

BANJALUKA - Pravni fakultet Univerziteta PIM pozicionirao se među 15 najpriznatijih i najuspješnijih univerziteta i istraživačkih instituta u Evropi, kao što su oni u Kopenhagenu, Glazgovu, Barseloni, Hamburgu, Parizu i drugim evropskim gradovima, istakao je Ostoja Barašin, profesor Univerziteta PIM.

"Pravni fakultet Univerziteta PIM je, u okviru projekta 'Horizont 2020 - Demografska efikasnost i vrste populizma u Evropi (DEMOS)', dao izuzetno važan doprinos, čime se i pozicionirao ovako visoko", rekao je Barašin. 

Prema njegovim riječima, projekat je odobren od strane Evropske komisije, a ima za cilj bolje razumijevanje populističkog fenomena, kao i da riješi izazov populizma uopšte.

"Iz opisa projekta je vidljivo da DEMOS pokušava riješiti populistički izazov kroz objektiv demokratske efikasnosti, jer kako se populizam širio, tako je kvalitet demokratije opadao u većini evropskih zemalja", pojasnio je Barašin.

Naglasio je da građani, posebno mladi, izražavaju sve veće nezadovoljstvo demokratijom ovakvom kakva jeste, pa je stoga, kako kaže, DEMOS opredijeljen da istražuje konceptualizaciju populizma.

"Univerzitet PIM, kao jedan od evropskih istraživača, posebno je istaknut u evaluaciji navedenog projekta. 'Horizont 2020' je program Evropske unije i odnosi se na period 2014-2020, a predstavlja jednu od aktivnosti razvoja i stvaranja novih radnih mjesta", kazao je Barašin.

Istakao je da je "Horizont 2020" finansijski instrument, koji implementira "Unija inovacija", kao jednu od ključnih inicijativa strategije "Evropa 2020", usmjerenih prema razvoju globalne konkurentnosti EU.

"Pravni fakultet Univerziteta PIM prvi je i jedini pravni fakultet, ne samo u BiH već i u regiji, koji je dobio ovaj prestižni projekat iz 'Horizont' programa", kaže Barašin.

O važnosti ovog projekta i uspjehu Univerziteta PIM na međunarodnom planu, kako kaže,  svjedoči i činjenica da su mu partneri vodeći evropski univerziteti, akademije nauka i instituti.

Dodao je da projekat počinje 1. decembra, te da će u narednih 36 mjeseci uslijediti niz aktivnosti i događaja, koji će doprinijeti razvoju Univerziteta PIM,  kao i cjelokupnom razvoju visokog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije