Svet

0

Makron rekao da će se na marginama samita G 20 sastati sa saudijskim princom

Autor: AP

Izvor: Beta

Makron rekao da će se na marginama samita G 20 sastati sa saudijskim princom

Izvor: Foto: Beta / AP

Makron koji je stigao u Argentinu, rekao je da će sutra, pre početka samita, održati sastanak "koordinacije" s drugim evropskim liderima.

Francuski predsednik je novinarima rekao da će saudijskom princu ukazati na ubistvo Kašogija i dodao da se i dalje traži potpuno rasvetljavanje okolnosti tog ubistva. Makron je dodao da će o tome razgovarati i na sastanku sa evropskim liderima, navodeći da želi sastanak koordinacije sa Evropljanima pre početka samita G 20.

Francuski predsednik je takav sastanak već organizovao ;juna u Kvebeku, pre početka samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7. Sastanak te vrste ima za cilj usaglašavanje stavova evropskih lidera, koji su ponekad različiti.

Makron je uverio da ima "sadržajan dijalog" s američkim predsednikom Donaldom Trampom, premda nije predviđeno da se zasebno sastanu tokom samita G20. 

Tramp bi trebalo da se sastane s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Odnosi Makrona i Trampa su zahladneli od kako je američki predsednik nizom poruka na Tviteru 11. novembra kritikovao Makronov projekat formiranja evropskih vojnih snaga i ukazivao na pad popularnost francuskog predsednika.

Makron je za argentinski list "Nasijon" danas izjavio da "neke nedavne odluke SAD štete interesima njihovih saveznika".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR