');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

Pre tri godine u ovoj pustinji prvi put je pala kiša posle 500 GODINA - od tada se u njoj desila KATASTROFA NEVIĐENIH RAZMERA

Pustinja Atakama u Čileu jedno je od područja najsiromašnijih vodom na svetu. U pojedinim njenim delovima 500 godina nije pala kiša, a prosečna godišnja količina padavina iznosi 0,5 mililimetara.

jeff shea03 atakama foto Wikipedia Luca Galuzzi Foto: Luca Galuzzi / Wikipedia
jeff shea03 atakama foto Wikipedia Luca Galuzzi

U Dolini Smrti u Sjedinjenim Američkim Državama padne 50 puta više kiše, a u Srbiji oko 900 milimetara godišnje.

Naučnici su istraživali šta se događa kada u ekstremno suvim oblastima, kao što je Atakama, iznenada dođe do žestokih padavina. Različiti fenomeni u Južnoj Americi u protekle tri godine izazvali su neuobičajene vremenske prilike. Posle više od 500 godina, prvi put je pala kiša, i to tri puta zaredom.

Međutim, umesto bujanja života, životni eliksir voda uzrokovao je smrt i propadanje. Naročito su stradali mikroorganizmi i jednoćelijske vrste. Tokom miliona godina oni su postali pravi stručnjaci za preživljavanje bez vode. Zbog toga nisu mogli da se prilagode vlažnim uslovima, što je dovelo do njhovog umiranja. Umrlo je čak 85 odsto živih bića.

Naučnici Univerziteta Kornel u istraživanju porede Atakamu s Marsom. I tamo je nekada možda postojao život, koji su uništile velike klimatske promene.