Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
DUNAV DRASTIČNO OPAO Ništa od romantičnih krstarenja, a brodovima preti i OPASNOST (FOTO)

DUNAV DRASTIČNO OPAO Ništa od romantičnih krstarenja, a brodovima preti i OPASNOST (FOTO)

Turisti koji su planirali da krstare Dunavom od Beča do Budimpešte, gorko su se razočarali, jer je nivo reke toliko nizak, da se brodovi jedva kreću.

Dunav EPA Tamas Kovacs Foto: Tamas Kovacs / EPA;
Dunav EPA Tamas Kovacs

Sušno leto je donelo rekordno nizak vodostaj mnogih reka, pa i druge najduže u Evropi.

Foto: Tamas Kovacs / EPA;

Kompanije koje organizuju krstarenja po Dunavu suočavaju se sa mnogim problemima. Umesto da nedelju dana provedu u kabinama brodova dok krstare, turistima su neke od kompanija ponudile da ih prevoze autobusima od jednog do drugog broda, koji mogu donekle da putuju rekom.

Mnogi od brodova su trenutno praktično pretvoreni u plutajuće hotele.

- Počinjemo da se pitamo koliko ćemo putovanja autobusima imati, pošto smo platili sedmodnevno krstarenje rekom u brodu, a ne autobusko putovanje. Nimalo nas ne zanima da autobusom obilazimo Evropu, naročito ne u vreme božićnih praznika - rekao je jedan Australijanac, prenosi "Telegraf".

Suša je već napravila haos po rečnim putevima u Evropi, a nemačke vlasti su morale da upozore ljude na opasnost od neeksplodirane municije iz vremena Drugog svetskog rata, koju zbog niskog vodostaja, mogu da zakače brodovi i čamci.

Dunav u Budimpešti se povukao i otkrio ruševine
Foto: Profimedia
Dunav u Budimpešti se povukao i otkrio ruševine

U Budimpešti je Dunav toliko nizak da su sada vidljivi ostaci mosta uništenog za vreme nacističke okupacije, a takođe su vidljive i neke od starih spomen ploča.