Svet

0

Premijer i predsednik Izraela različito o evropskoj desnici, neofašistima i antisemitizmu

Autor: AP

Izvor: Beta

Premijer i predsednik Izraela različito o evropskoj desnici, neofašistima i antisemitizmu

Izvor: Foto: Pixabay

Rivlin je to izjavio za Si-En-En (CNN) pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio desničarske lidere u Austriji i Mađarskoj zbog borba protiv antisemitizma za koji je rekao da ga danas podstiču "ekstremna levica i radikalne islamske grupe".

"Video sam (premijera) Viktora Orbana u Mađarskoj. On je otvorio centar protiv antisemitizma. Video sam (kancelara) Sebastijana Kurca u Austriji, on je upravo održao konferenciju o antisemitizmu i to je ohrabrujuće", rekao je Netanjahu.

Izraelski predsednik je međutim rekao da je neofašizam "apsolutno nekompatibilan" s principima i vrednostima Izraela.

"Ne možete reći: 'Poštujemo Izrael i želimo odnose s vašom zemljom, ali mi smo neofašisti' ", rekao je Rivlin.

Izneo je da se sreće s predsednicima i premijerima koji mu ponekad kažu da moraju da sarađuju s pokretima poput tih da bi izgradili koalicije, a i da su to, iako neofašisti, takođe "veliki poštovaoci Izraela", na šta im on kaže da to "apsolutno nije moguće".

Rivlin smatra da je odbacivanje neofašističkih pokreta način borbe protiv antisemitizma i da, kao predsednik Izraela, neofašistima kaže da su "persone non grata u državi Izrael". On kaže i da je to konkretna izjava protiv antisemitizma, jer se njome jasno poručuje da je važno i sećanje, i da se neće s njima praviti kompromis, preneli su izraelski mediji.

Anketa CNN u sedam evropskih zemalja otkrila je da četvrtina Evropljana smatra da Jevreji imaju isuviše uticaja na privredu i finansije. Uz to više od jedne trećine anketiranih kaže da ne zna dovoljno o holokaustu. 

Jedna trećina ispitanika je rekla da Jevreji koriste holokaust da bi ostvarili svoje ciljeve i istakli svoje stavove.

Rivlin smatra da se protiv toga valja boriti jačanjem sećanja, i pridržavati se istorijskih činjenica, a da Izrael mora sarađivati s drugim zemljama u borbi proti ksenofobije i diskriminacije čija je antisemitzam varijanta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR