Tramp otkazao susret s Putinom

Branko VLAHOVIĆ

29. 11. 2018. u 17:46

Zbog tenzija u području Kerčkog moreuza "obrisan" sastanak lidera. Odluka u avionu kojim je predsednik SAD leteo za Argentinu

Трамп отказao  сусрет с Путинom

Foto Tanjug / AP

RUSIJA - OD STALNOG DOPISNIKA

SVEGA nekoliko sati pošto je Bela kuća potvrdila da će se lideri dve velesile, Donald Tramp i Vladimir Putin susresti u subotu na marginama samita G-20 u Argentini, američki predsednik saopštio je da otkazuje sastanak "zbog krize u Ukrajini"!

Tramp je dodao da se raduje "smislenom samitu" sa Putinom kada se reši situacija u vezi sa Ukrajinom.

Lider SAD je prethodno rekao da će se "verovatno sastati sa Putinom", ali da će dobiti konačni izveštaj tokom leta iz Amerike za Argentinu, o tenzijma u regionu nakon što je Rusija zaplenila ukrajinske brodove u blizini Krima u nedelju.

- Dobiću potpun izveštaj u avionu o tome šta se dogodilo i u skladu s tim odlučiću šta ću da uradim - rekao je Tramp.

Na "Tviteru" američki predsednik je napisao da je "zbog činjenice da brodovi i mornari nisu vraćeni u Ukrajinu" odlučio da je "otkazivanje prethodno zakazanog sastanka najbolje za sve strane".

NATO POROŠENKU: DOVOLjNO SMO PRISUTNI NAKON što je ukrajinski predsednik Petar Porošenko pozvao članice NATO da pošalju ratne brodove u Azovsko more, zbog povećanja napetosti u odnosima s Rusijom, Alijansa je u četvrtak saopštila da je već prisutna u velikoj meri u oblasti Crnog mora. NATO brodovi tamo su proveli 120 dana ove godine, u odnosu na 80 dana prošle godine.

U prvim reakcijama iz Rusije, Kremlj je naveo da nije dobio nikakvu zvaničnu informaciju o otkazivanju zakazanog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Argentini. - Letimo u Argentinu. Do sada smo samo videli tvit i pisanja medija. Nemamo zvanične informacije - kazao je Peskov.

Minulih dana se, inače, spekulisalo o mogućnosti da Tramp odloži susret sa Putinom zbog incidenta koji se dogodio nedaleko od novog Krimskog mosta, ali je u četvrtak izgledalo da je sastanak izvestan, data je i satnica susreta. Mediji su čak spekulisali da je Tramp prelomio da mu je bolje da se sretne sa Putinom nego da bude na strani nepredvidivog Porošenka koji u panici zbog niskog rejtinga može da napravi još podosta opasnih avantura.

Ali veče je pokazalo da je američki predsednik doneo neočekivanu odluku.

Inače, Porošenko se u četvrtak obratio Zapadu da se za ruske brodove zatvori Bosfor, ali u Instabulu su tamošnji analitičari već izjavili da je nerealna želja rukovodstva u Kijevu da predsednik Taip Erdogan zatvori Bosfor za ruske brodovi tim više što to nije činio kad su odnosi između Moskve i Ankare bili loši.

DORUČAK SA ANGELOM

U subotu, za vreme doručka u Buenos Ajresu, Putin će razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Već se zna da će se na dnevnom redu naći međusobni ekonomski odnosi, gradnja Severnog toka, kao i pitanja Donbasa i poslednji incident u Kerčskom moreuzu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ivan Zgrozeni

30.11.2018. 02:51

Lagao je da ce "isusiti mocvaru". On je jedan od krokodila iz te mocvare. To je bio i ostao. Uspesan biznismen se ne postaje ako niste jedan od krokodila. Mislite da bi krokodili dozvolili da postane predsednik da nije jedan od njih? Svako ko dirne u establisment prodje kao Kenedijevi.

vladimir

30.11.2018. 15:32

.... nekontrolisano, iz besa primitivno, kukavički, a trebalo bi da ti je ČAST da se sretneš sa Putinom! Upamti - ko se poslednji smeje.....!