Mali: Privrednici nikad više u fokusu, obezbeđeno im 20 mlrd RSD

Ministar finansija Siniša Mali kaže da privreda nikada nije bila više u foksu neke Vlade kao ove koja je za privredu obezbedila olakšice od 20 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2018.

18:57

Mali: Privrednici nikad više u fokusu, obezbeđeno im 20 mlrd RSD
(Foto: Thinkstock)

Mali je u Skupštini Srbije podsetio da u prilog njegovoj tvrdnji govori to da se upravo prolazi kroz Bužet i čitav set reformskih zakona usmerenih da privredu učine konkurentnijom i da se premaše visoke stope rasta naše ekonomije, privrede i BDP-a ostvaren u prvih devet meseci.

Privreda je, kako je podsetio u tom periodu rasla po stopi 4,5 odsto što Srbiju svrstava u najbrže rastuće ekonomije i dodao da je budžet koncipiran da taj rast podrži i u budućnosti.

"Mere koje smo planirali za budžet doneli smo u saradnji sa privrednicima", rekao je Mali i dodao da Vlada od 1. januara planira ukidanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca.

"Prvi put smanjujemo opterećenje na zarde što se nikada u istoriji nije desilo, što pokazuje da je zahetv privrednika u fokusu vlade. Pod dva imamo Zakon o naknadama gde smo jasno rekli ispunjavamo obećanje da ćemo ukinuti namete na privredu - četiri smo ukinuli, veliki broj osnovica umanjili što je napravilo uštedu po proceni Minsitarstva oko dve milijarde dinara", rekao je on.

Ministar je dodao da je prethodno rasterećenje troška zarada, odnosno ukidanje doprinosa za nezaposlenost 12 miijardi dinara na godišnjem nivou.

"Samo te dve mere napravile su 14 milijardi dinara rasterećenja privrede, odnosno više novca za investiranje, razvoj, zapošljavanje", kazao je on.

Mali je naveo i da je pred poslanicima set od više od 10 poreskih zakona koji daju dodatni podsticaj za sve i inovativne i ostale delatnosti.

"Ubrzava se amortizacija osnovnih sredstava, izjedančava poreski i računovodstveni bilans, jedan od najvažnijih stavki koje je privreda tražila sami ti poreski podsticaji čine oko sedam milijardi dinara olakšica za privedu", naveo je Mali.

"Samo za privredu dikrektno imate preko 20 mlijardi olakšica za 2019. Želja nam je da srpska privreda radi sve bolje, da imamo što više zaposlenih", kazao je Mali i podsetio na primer danas otvorene fabrike u Zrenjanjinu gde je posečna neto plata 160 novozaposlenih 90.000 dinara.

Prema njegovim rečima, želja vlade je da imamo još više takvih fabrika i da zato poboljšava i popravlja ambijent.

"Osim tih olakšica, najvažnije je što je fiskalna situacija stabilna, što imamo suficit već tri godine, što je država podrška a ne teret privrednicima", rekao je ministar finansija i podsetio na nekoliko puta niže kamantne stope u odnosu na period od pre desetak godina, što je kako je dodao najznačajniji doprinos države da se ostvari konkurentno okruženje.

Mali je to rekao u parlamentu reagujujući na ocenu poslanika Vladimira Ðurića da rast i razvoj nisu u fokusu Vlade što je, kako je ocenio, i najbolji pokazatelj građanima zašto loše žive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: