Najnovije vesti
Vesti Društvo
Laketić: Istraživanje o vezi bombardovanja i raka biće uskoro završeno

Laketić: Istraživanje o vezi bombardovanja i raka biće uskoro završeno

Predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombradovanja 1999. godine Darko Laketić izjavio je danas da se intenzivno radi na naučno-medicinskom istraživanju koje bi trebalo da potvrdi uzročno-posledičnu vezu između učestalosti malignih bolesti i uticaja toksina.

Bombardovanje rafinerije u Novom Sadu Foto: Wikipedia
Bombardovanje rafinerije u Novom Sadu

Laketić je za Tanjug rekao da očekuje da će to naučno istraživanje vrlo brzo biti završeno i podsetio na rezultate svetskih istraživanja po kojima je Srbija na drugom mestu po umiranju od raka i na 18. mestu po učestalosti nastanka malignih bolesti.

- Pored tog istraživanja koje je od velikog značaja, mi smo imali i prvog svedoka, predsednika Komisije italijanskog parlamenta, Đan Pjera Skanua koji je doneo kompletnu dokumentaciju italijanske komisije sa svedočenjima preko 300 svedoka, rezultate tužilačke istrage, kao i nekoliko izvršnih presuda - rekao je Laketić.

Kako on kaže, to je sve prevedeno i nalazi se u bazi Komisije.

Laketić navodi da je sastav srpske Komisije proširen članovima iz relevantnih institucija poput Agencije za jonizujuće zračenje, Medicinskog fakulteta, "Vinče", Instituta za majku i dete.

Prema njegovim rečima, Komisija je krenula u obilazak terena i u Vranju se susrela sa četrdesetak ljudi, koji su posle bombradovanja 2000. godine radili u komunalnom preduzeću i imali direktan kontakt sa kontaminiranim terenom.

- Njih 40 je išlo da raščišćava taj teren i imali su direktan kontakt s materijalima koji su tu bili izručeni tokom bombradovanja. Deset ih je umrlo, većinom od malignih bolesti - rekao je Laketić i najavio da će članovi Komisije do kraja godine otići u Kragujevac, a zatim u Novi Sad i Pančevo.

Laketić je rekao da će na osnovu podataka i naučnih dokaza moći da se uradi kompletna prevencija određene grupe stanovništva i da se na taj način započne rano lečenje, a paralelno s tim, naučni dokazi bi u perspektiiv mogli da naprave pravni i politički put za rešavanje tog problema.

Laketić je podsetio i da je sve još uvek u fazi istraživanja i da ne bi prejudicirao ishod.