Najnovije vesti
Vesti Društvo
Počinje skidanje radioaktivnih gromobrana sa stambenih zgrada preostalih još iz šezdesetih godina

Počinje skidanje radioaktivnih gromobrana sa stambenih zgrada preostalih još iz šezdesetih godina

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, donela je odluku, zajedno sa Upravnim odborom, a uz saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, da sredstva ušteđena tokom ove godine preusmeri na skidanje preostalih radioaktivnih gromobrana sa stambenih zgrada.

Gromobrani su jedna od najbitnijih instalacija svake zgrade Foto: Robert Getel / RAS Srbija
Gromobrani su jedna od najbitnijih instalacija svake zgrade

Radioaktivni gromobrani postavljani su u periodu od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Smatralo se da su veoma efikasno sredstvo za odbranu od udara groma. Ovi izvori zračenja u to vreme nisu evidentirani i relativno često su nalaženi na komunalnom otpadu. Nepropisno uskladišteni radioaktivni gromobrani predstavljaju veliku pretnju po životnu sredinu i zdravlje građana, saopšteno je iz ove Agencije.

Zabrana ugradnje još do 2009. godine

Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije iz 2009. godine zabranjuje ugradnju radioaktivnih gormobrana na teritoriji Republike Srbije. Zakonom je propisano da ovi izvori jonizujućih zračenja moraju biti otklonjeni u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona, kao i da troškove uklanjanja izvora jonizujućih zračenja snosi pravno lice ili preduzetnik koji ih poseduje, odnosno koristi. Rok za ulanjanje radioaktivnih gromobrana bio je maj 2014. godine.

U Republici Srbiji radioaktivni gromobrani se nalaze na još 66 stambenih objekata.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije ima za cilj da ovom akcijom pomogne građanima naše zemlje, odnosno stanarima ovih objekata, da u skladu sa zakonom otklone radioaktivne gromobrane.

Kompletan projekat uklanjanja radioaktivnih gromobrana će biti koncipiran tako, da ni u jednom trenutku neće ugroziti bezbednost i zaštitu objekta od udara groma.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije očekuje da će udružena sa lokalnim samoupravama, zajedničkim snagama rešiti problem radioaktivnih gromobrana na stabenim objektima u Republici Srbiji.

Smatra se da bi na ovaj način moglo da se skine više od polovine RA gromobrana sa stambenih objekata.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklernu sigurnost Srbije 2015. godine je obezbedila dva miliona dinara za skidanje radioaktivnih gromobrana sa vrtića, škola, domova za učenike, domova za stare i penzionere. Tom prilikom je skinuto sedam radioaktivnih gromobrana.