Najnovije vesti
Vesti Politika
USTA ZALEPLJENA FLASTEROM Protest studenata na Kosovu, poslata poruka EU da ne bude GLUVA NA POZIVE U POMOĆ

USTA ZALEPLJENA FLASTEROM Protest studenata na Kosovu, poslata poruka EU da ne bude GLUVA NA POZIVE U POMOĆ

Studenti prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su danas veliki miran protest pod sloganom "Evropo, sa reči na dela!"“.

Kosovo, Protest, Kosovska Mitrovica Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Kosovo, Protest, Kosovska Mitrovica

Studenti su protest počeli petominutnim ćutanjem, a na ustima su nosili flastere kao poruku da štura saopštenja povodom neprihvatljivih mera Prištine smatraju praktično ćutanjem.

Ovim svojevrsnim performansom, kako se navodi u proglasu koji su potom "pročitali", ne naglas, već znakovnim jezikom, žele da skrenu pažnju domaćoj i medjunarodnoj javnosti na činjenicu da se pred očima evropskih političkih elita dogadja getoizacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, po receptima koji su već vidjeni u osvit i tokom Drugog svetskog rata.

"Evropa zato mora da prestane da bude gluva na naše pozive u pomoć i da konačno sa reči predje na dela", poručeno je sa protesta.

Studenti ističu da Evropska unija, koja je na rečima ponosna na ostvareni stepen poštovanja ljudskih prava unutar svojih granica, dozvoljava da se na njenom pragu dogadja humanitarna katastrofa i uporno zatvara oči pred planskim, sistematskim i zlocinačkim izgladnjivanjem i obespravljivanjem čitavog jednog naroda.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

"Sve što smo do sada dobili kao reakciju od adminsitracije u Briselu bila su nemušta saopštenja kojima se stavlja znak jednakosti izmedju progonitelja i progonjenih i dve strane pozivaju na deeskalaciju, iako nedužna žrtva nikada nije strana u sukobu, već naprosto žrtva".

Studenti navode da Srbi na Kosovu i Metohiji brane svoje pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo i goli život i nemaju više prostora za popuštanja, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

"Džon Stjuart Mil je u svom znamenitom delu 'O slobodi' napisao da osoba može učiniti zlo drugima ne samo svojim akcijama, već i svojim nedelovanjem, i da je u oba slučaja jednako odovorna za pričinjenu patnju. Zvaničnici Evropske unije i najuticajnijih zapadnoevropskih država danima izostankom odlučne akcije čine zlo i nepravdu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Vreme je da se Evropa probudi i ustane u odbranu sopstvenih vrednosti i stane u zaštitu ugroženih ljudskih bića", poručeno je sa protesta.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Studenti u Kosovskoj Mitrovici ističu da su odlučni da se sa svojim roditeljima, rodjacima i sugradjanima do poslednjeg daha bore za prava koja moraju biti podrazumevana i garantovana svakom žitelju Evrope.

"Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem, ali će sutra i narednih dana naši pokliči i vapaji biti gromoglasni", poruka je sa protesta.

Brnabić o studentskom protestu u Kosovskoj Mitrovici

Premijerka Srbije Ana Brnabić podržala je danas miran protest studenata u Kosovskoj Mitrovici, uz hešteg "Lajkuj slobodu. Razbij geto".

Premijerka je poručila da su studenti u Kosovskoj Mitrovici mirno pozvali međunarodnu zajednicu, Komisiju EU, Unmik, američku ambasadu u Srbiji i ostale institucije da ukinu tarife od 100 odsto na robu uvezenu iz Srbije i BiH. Ona je na Tviteru napisala da te tarife pogađaju zdravstvo, snabdevanje namirnicama, energentima i štampom, i da bi se njihovim ukidanjem osigurala prava i sloboda za sve.