Najnovije vesti
Vesti Politika
Crnogorski premijer uoči SRAMNOG GLASANJA u parlamentu: Oni koji govore da je Crna Gora SRPSKA ZEMLJA pokazali su svoje lice

Crnogorski premijer uoči SRAMNOG GLASANJA u parlamentu: Oni koji govore da je Crna Gora SRPSKA ZEMLJA pokazali su svoje lice

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je da istorijskim oponentima postojanja Crne Gore neće biti dat prostor koji bi oni želeli, jer je Crna Gora izrasla u zemlju koja ima državni, politički, bezbednosni i društveni potencijal.

Duško Marković Foto: Anadolija
Duško Marković

Prema njegovim rečima, obeležavanje veka od, kako kaže, tzv. Podgoričke skupštine rezultiralo lavinom optužbi prema Crnoj Gori, kao i na njen istorijski rezultat - državotvornost.

Foto: Anadolija

Napomenuo je da to nije činila zvanična Srbija, već, kako kaže, različite grupe.

Marković tvrdi da crnogorska vlast nije ni branila organizovanje proslave stogodišnjice Podgoričke skupštine, što, kako kaže, znači da je Crna Gora sigurna u sebe.

- Dobro je to naše opredeljenje. Pokazalo se lice pojedinih, i kako gledaju na Crnu Goru. Oni govore da more nije crnogorsko nego srpsko, da je Crna Gora srpska zemlja, ne poštuju zastavu, ponižavaju državne simbole. Neka to vide građani. Videli smo gde je sada problem, ne u ovoj demokratskoj i evropskoj vlasti, nego u istorijskim oponentima postojanja Crne Gore. Nećemo im dati prostor, jer je Crna Gora izrasla u zemlju koja ima društveni, politički, bezbednosni i društveni potencijal - saopštio je Marković u intervjuu za TVCG.

Ocenio je da se Crna Gora uvek ponašala dostojanstveno, te da će tako i ostati.

- Crna Gora, nijedan član Vlade, nije izgovorio ružnu reč prema bilo kojem zvaničniku Srbije, a neće ni prema bilo kom drugom iz bilo koje druge države. To je naš manir i odraz demokratije i političke zrelosti. Zaista nećemo dozvoliti da naš nacionalni interes i identitet bude kreiran sa strane. Mi smo odgovorni za to - kazao je Marković.

Dodao je da Crna Gora "razume poziciju Srbije i njene probleme kroz koje sada prolazi", kao i da njegova zemlja nije ničiji neprijatelj, ali da "neće dati na sebe i na nacionalno i državno dostojanstvo, odakle god ta pretnja dolazila".

Marković je komentarisao i izjavu makedonskog kolege Zorana Zaeva, koji je pre nekoliko rekao da se čudi da su četiri zemlje, prijatelji Makedonije, dozvolile "bekstvo" bivšeg premijera Nikole Gruevskog preko njihovih teritorija.

- Kako je prijateljska Makedonija dozvolila da Gruevski napusti Makedoniju. To nije obaveza naše, nego njegove zemlje. Gruevski je kroz Crnu Goru prošao na potpuno zakonit način, na osnovu ličnih dokumenata koje je imao. Ušao je u Crnu Goru i potom u Srbiju. U tom trenutku, prema podacima sa kojima je raspolagala Crna Gora, za Gruevskim nije bila raspisana poternica, niti je bilo drugog interesovanja Makedonije - rekao je Marković.

Zaevu je poručio da se pozabavi činjenicom zašto nije na vreme raspisana poternica za Gruevskim, i kako je ušao u zemlju članicu EU bez pasoša, te da je to pitanje koje ne može postavljati Crnoj Gori.