Albanci hoće celu Mitrovicu!

I. R. - S. J. M./ Agencije

29. 11. 2018. u 08:10

Slaveći i prizivajući ujedinjenje sa Tiranom, Albanci na Kosovu ispostavili još jedan suludi zahtev. To je zvanično predložio Agim Bahtiri, gradonačelnik južnog dela grada

Албанци хоће целу Митровицу!

DOK su hiljade Srba u Kosovskoj Mitrovici mirno protestovale zbog sramnih taksa Prištine, koje im ugrožavaju opstanak, Albanci su istakli još jedan opasan zahtev - da ceo grad na Ibru bude pod njihovom upravom!

Ovu provokativnu ideju promovisao je Agim Bahtiri, gradonačelnik Južne Mitrovice i zvanično je uputio kosovskoj vladi, dok su se u čast nacionalnog praznika Dana zastave na ulicama vijorili državni barjaci susedne Albanije sa crnim dvoglavim orlom.

Na ovaj skandalozan zahtev reagovao je ekspresno direktor Kancelarije za KiM Mako Đurić naglašavajući da je na delu demonstracija verbalne agresije.

- Predstavnici Prištine iz Bajgore poručju kako će da gaze Briselski sporazum, kao da to već nisu učinili, kao da već nisu njime obrisali patos i nastavljaju da prete Srbima ukidanjem njihovih opština. Srbija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje a mi nećemo učiniti bilo kakave dalje korake osim mirnih protesta, pokazujući kako se na dostojanstven način bori za svoju zemlju i svoj narod. Branimo pravo na opstanak, život, pravo da jedemo hleb i pijemo mleko, da nam deca sigurno idu u škole...

RAMPA I ZA PAKETIĆE TAKSE Prištine ometaju i rad humanitarnih organizacija, zbog čega su na KiM zalihe hrane za narodne kuhinje na izmaku, isporuka aparata za bolnički centar u Gračanici je odložena, a pitanje je i da li će novogodišnji paketići stići na vreme i obradovati najmlađe, upozoravaju humanitarci Arno Gujon i Svetlana Stević.

Južno od Ibra primetne su bile jake snage Kfora, koji je još pre dve noći u bazu "Bair" sa 20 kamiona dopremio vojnu opremu. U ovom delu grada patrolirali su naoružani vojnici međunarodnih snaga, a planirane promocije takozvane vojske Kosova, srećom, u sredu nije bilo.

Gotovo u isto vreme, preko puta, hiljade Srba protestovale su zbog uvođenja diskriminatorske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i onemogućavanja normalnog snabdevanja namirnicama i lekovima. Tačno u podne, ispred sedišta Euleksa i EU u Severnoj Mitrovici naši okupljeni sunarodnici poručili su da će se boriti za opstanak i ostanak na svojim ognjištima i za život dostojan čoveka.

Noseći transparente "Hoćemo mir, a ne rat", "EU, otvori oči", "Biju nas i terorišu", "Stop nasilju Prištine" tražili su od Brisela i Vašingtona da reaguju i dozovu pameti prištinske vlasti. Građanima se pridružilo oko 2.500 rudara iz "Trepče" i studenti.

Rektor Prištinskog univerziteta Rade Grbić je istakao da privremene institucije u Prištini hoće da im oduzmu pravo na obrazovanje i slobodu:

- Naši studenti traže samo normalan život, miran san u studentskim domovima, dovoljno hrane u menzama, a sve to je onemogućeno ucenama Prištine. Umesto da sada stiču znanje i veštine u svojim amfiteatrima, laboratorijama i ateljeima, ponovo su okupljeni tražeći da ih čuje svet.

Hiljade Srba u sredu na protestu u Mitrovici

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ponovio je da Priština suludim potezima sprovodi svoj pakleni plan - da Srba više nema:

- Smetamo im samo zato što smo Srbi i zato što smo svoji na svome. Svi međunarodni predstavnici koji su pozivali da se zaštite prava migranata danas se neće setiti da pitaju kako žive Srbi na KiM.

Agim Bahtiri

Ceo prištinski rukovodeći vrh, slaveći zastavu, pozivao je i u sredu na stvaranje "velike Albanije". Predsednik skupštine Kadri Veselji kazao je da je Kosovo jedno i nedeljivo, kao što su to želeli Isa Boljetini, Adem Demaći i Adem Jašari:

- Na ovaj sveti dan za našu naciju od Valone do Boljetina, od Preševa do Ulcinja, od Skoplja do Skadra, ujedinjuje nas poštovanje spram naših prvaka, ujedinjuje nas poštovanje za sve one žene i muškarce koji su i u najtežim danima održavali živom ideju nacije.

Hašim Tači oglasio se iz Vašingtona porukom da je to najveći dan svih Albanaca, gde god da su i podsetio na osnivače tzv. OVK Adema Jašarija, Ismaila Džemala i Isu Boljetina. Čestitao je i Ramuš Haradinaj, naglašavajući da su svi Albanci u srcu jedno, baš kao što su bili i kao što će uvek biti.


PRIVREMENE PRIŠTINSKE VLASTI: O INICIJATIVI BAHTIRIJA KAD BUDE ZVANIČNA

Privremene prištinske institucije zasad ne znaju ništa zvanično o inicijativi predsednika Opštine južna Mitrovica, Agima Bahtirija, o "ujedinjenju tog i severnog dela" grada Kosovske Mitrovice, nakon što su gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova podneli ostvke.

Portparol prištinskih institucija, Donjeti Gaši, izjavio je danas medijima da su o toj inicijativi saznali iz medija, te da o tome još nije moglo biti razgovora.

"Ako bude predlog, izaći ćemo sa našim stavom", rekao je Gaši.

U AKR, stranci šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija, kojoj pripada Bahtiri, kažu da je reč "o individualnoj inicijativl".

"Ne mogu reći da mi to podržavamo ili da se protivimo. Doro bi bilo da održimo sastanak i da saslušamo šta drugi o tome misle, kako bismo zauzeli stav", rekao je Fatmir Matoši.


CRNI ORLOVI I U PREŠEVU

CRNI orlovi nisu se vijorili smo na jugu Kosova, već i u Preševu i Bujanovcu. Tu su zastave druge države bile okačene i na opštinske zgrade, a čelnici ovih gradova organizovali su i priredbe. Šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Rahim Salihi rekao je da je Dan zastave praznik svih Albanaca bez obzira na to gde žive i da je zastavu istakao neko od zaposlenih. On je naveo da je prethodnih godina Opština zbog isticanja albanske zastave dobijala prekršajnu prijavu i da se nada da sada neće biti takve kazne.

DAČIĆ: DAN SRPSKE ZASTAVE

PREDLOŽIĆU predsedniku Srbije da se uvede dan srpske zastave, kako bi ga Srbi u Hrvatskoj, Makedoniji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori slavili kao što Albanci slave Dan zastave na Kosovu, u Bujanovcu i Preševu - najavio je potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

- Pa ćemo da vidimo da li će neko reći da je to sasvim legitimno. Niko iz međunarodne zajednice nije reagovao na to što se i na Kosovu obeležava državni praznik Albanije. Zamislite, nisam čuo da se neko oglasio da to osudi - rekao je Dačić, podsećajući da je Republika Srpska morala da skloni svoju zastavu i preuredi odluku kako ta zastava ne bi ličila na srpsku.

LONČAR: PROBLEM SA LEKOVIMA

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da građani na Kosovu trenutno nemaju razloga za brigu jer svu neophodnu medicinsku pomoć mogu da dobiju u zdravstvenim centrima, ali da će u budućnosti biti problema sa lekovima, ukoliko se nastavi politika Prištine povećanja taksa na proizvode iz Srbije.

On je osudio ponašanje međunarodnih zdravstvenih organizacija, jer nisu pokazale zainteresovanost za probleme Srba na Kosovu.

- Niko nije kontaktirao ni sa nama ni sa ljudima dole. Mnogo je glasna tišina sa njihove strane - naveo je Lončar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (184)

DRAGOSLAV

29.11.2018. 08:29

A cija je sada sa one strane takozvane administrativne granice ono kad prodjete policiju i carinu.

Mrki

29.11.2018. 08:35

Ili kažite ljudima da Srbija NE SME da vojno zaštiti svoj narod na Kosovu, ili REAGUJTE KAO SVAKA NORMALNA DRŽAVA! I ne plačite više po novinama.

жељко

29.11.2018. 09:19

@Mrki - Немојте тако!!! ''Експресно је реаговао'' Марко Ђурић!!!

NISTA BEZ "TATA" I "ARMATA"

29.11.2018. 08:39

Uzalud su pregovori i razgovori sa siptarima, a istorija nas uci kako se Kosovo oslobadja.

bananana

29.11.2018. 08:51

KiM mora da ostaje u sastavu Srbije to je jedino što u ovom trenutku neophodno da Srbija sačuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

sara

29.11.2018. 08:52

Albanci nisu normalni a njihove ideje van svake pameti. Ovo je bahato i primitivno ponasanje.

bananana

29.11.2018. 08:52

Ako neko zaista zeli da se ovo pitanje resi, to smo mi svakako, ali ne i po cenu da silom priznamo nezavisnost Kosova.

bnbn

29.11.2018. 08:55

Albanci to mogu samo da sanjuju, nikada neće postići nezavisnost. Kosovo je sastavni deo Republike Srbije.

Boka87

29.11.2018. 08:56

Samo neka oni stvaraju sebi vece probleme. Videcemo kako ce isti ti sto se busaju svakodnevno u grudi reagovati kad moraju i da ukinu mere i da krenu da saradjuju.

milica

29.11.2018. 08:56

Taj cilj im se nece ostvariti. Zar misle da ce Srbija na sve to cutati i zmuriti! Gradno se varaju. Nedamo ono sto je nase. Hocemo mir,necemo rat.

Boki

29.11.2018. 09:00

Albanci mnogo hoce, misle da sve mogu. Relnost je potpunu drugacija. Nasiljem se ne moze postici nista.

Felix

29.11.2018. 09:02

Evropa je od Kosova stvorila pretnju za mir. Albancima je sve dozvoljeno izgleda. Svakodnevno prete i pitanje je trenutka kada će napasti sever.

Sara

29.11.2018. 09:05

Da se siptari pitaju mozda bi i bila Mitrovica njihova,ali ovako mogu da mastaju,a to im necemo braniti!

star

29.11.2018. 09:07

Dok se naši Srbi bore za svoja prava, albanci bi da prisvoje celu Kosovsku Mitrovicu i da je stave pod svoju upravu, grozno šta neće više smisliti.

Draga

29.11.2018. 09:08

Zelje su jedno a stvarnost drugo. Nikada nece dobiti nezavisno Kosovo, jer Kosovo je Srbija.

Iva

29.11.2018. 09:12

Dogovor je jedino moguće rešenje za Kosovo. Problem je u tome što samo Srbija želi da saradjuje, druga strana ne želi očigledno...

jelena

29.11.2018. 09:13

Da Kosovska Mitrovica bude pod njihovom upravom je jos jedna, u nizu, provokativna ideja.

Mario

29.11.2018. 09:15

Nerado odajem priznanje Šiptarima u borbi za svoje intrerese...braćo Srbi, ugledajmo se na njih po tom pitanju...kakav Marko Đurić i njemu slični, samo prodaju maglu...

Dejan

29.11.2018. 09:17

Što je babi milo, to joj se i snilo - čista utopija je ono o čemu šiptarski separatisti maštaju već vekovima! Nije nikada bilo, nije trenutno, neće ni biti ubuduće!

Danko L

29.11.2018. 09:19

Albanci nikada više neće vladati severom i to teško prihvataju pa onda svašta lupaju.

mina

29.11.2018. 09:25

Jedno su želje a drugo je poštovanje sporazuma i međunarodnog prava, Srbija će se boriti za bezbednost naših građana ali sigurno ne vojnom silom i sukobima.

JovicaBabic84

29.11.2018. 09:25

Albanci su bezobrazan i bahat narod koji zele mnogo toga, ali relanost je drugacija.

srpski džiber

29.11.2018. 10:38

@Drina - setimo se kasne jeseni 1998god kada su takvi pricali da jedva cekaju rat I da ce pobediti sve borce uck pa posle kukali kako bi eto mi pobedili ali nato I ceo svet ratuje sa nama oni koji nisu precutno su podržali zašto ih onda vi ne zaustaviste nego tuđa deca prisilnom mobilizacijom izginula a vi kao drecun dajete ratnohuškacke izjave iz kruga dvojke

pero

29.11.2018. 10:43

@Drina - Nema za sad, ali ko zna kada će im to neko dozvoliti, kao što je dozvolio pre 20 i pre 10 godina.

mi

29.11.2018. 10:04

@ZORAN - Siptari kako su krenuli zauzece celu Evropu neka im neko stane na put.

Tarabic

29.11.2018. 09:34

ha ha ha pa gde stoje albanski carinici ko im dao policiju po cijim zakonima sude lazete ovu rulju dosta sto je oljackate mozda nekad neko pozove urednika na odgovornost u srbiji se zacas promeni serva.

ANA

29.11.2018. 09:36

Ovu provokativnu ideju promovisao je Agim Bahtiri, gradonačelnik Južne Mitrovice i zvanično je uputio kosovskoj vladi, dok su se u čast nacionalnog praznika Dana zastave na ulicama vijorili državni barjaci susedne Albanije sa crnim dvoglavim orlom.

Marko

29.11.2018. 09:40

Na ovaj skandalozan zahtev reagovao je ekspresno direktor Kancelarije za KiM Mako Đurić naglašavajući da je na delu demonstracija verbalne agresije.

Olja

29.11.2018. 09:45

To nece dobiti. Nedamo Srpski deo Mitrovica jer bi Srbi bili prinudjeni da odma je napuste.

Sascha

29.11.2018. 09:51

Albanci hoće ne samo celu Mitrovicu nego mnogo više i to uvek nešto što nije njihovo.

Ivan

29.11.2018. 09:56

I naši orlovi su se vijorili na celom Balkanu, pa šta, mi sad da tražimo ceo Balkan..Ovaj čovek ne zna šta priča..

Petar

29.11.2018. 10:00

Dosta je bilo mirnih protesta,očigledno ne reaguju na to.Vreme je da im malo pokažemo zube.

Fedja

29.11.2018. 10:07

Evropa ce imati velikih problema sa velikoalbanskom nacionalizmom , cetiri drzave su pod njihovom opasnosti , pored Srbije to su Makedonija , Grcka i Crna Gora.Ako EU zamislja da ovaj prostor ikad bude u clanstvu to moraju obuzdati.

marija

29.11.2018. 10:10

Kada bi im dali ono sto traze, tu se ne bi zaustavili sigurno, opet bi nasli nesto sto im treba.

Lidija

29.11.2018. 10:10

Dokle su spremni da idu Albanci... njihovim provokacijama i bezobraznom ponašanju nikada kraja, sramota!!

Ivana

29.11.2018. 10:19

Albanci hoce sve da uzmu, a nece nista da daju za uzvrat. E pa ne moze to tako. Pita se i Srbija nesto u celoj ovoj prici

Горан

29.11.2018. 10:19

Све је то лепо написано, али што не напишете ко им је то у задњих пар година омогућио, ко је потписао Бриселски споразум, ко им је дао посланике за парламент, ко је издао и даље издаје Србију и коцка се са тим јадним народом на Косову. Па исти ти који као прекоравају међународну заједницу, пре свега Вучић, па онда вечити опортуниста Дачић , а са њима и остала сељачко-издајничко-лоповска клика.Ако сте прави новинари онда напишите праве објективне и у овом случају критичке чланке! Али нисте...

Kosovo je Srbija.

29.11.2018. 10:19

Nikada nece dobiti ništa pa ni priznanje od Srbije. Koja crna drzava Kosovo tu se pravi velika Albanija. Narod koji nema svoju istoriju, svoju kulturu, svoj jezik, svoje simbole, pa ni zastavu vec prisvajaju tude, a nazivaju sebe nezavisnim. Pa to je paradoks svih paradoksa.

Darko

29.11.2018. 10:21

I ja bi voleo da KFOR nije usao na KiM,sad bi imali mirno,stabilo i ekonomski jako Kosovo bez ekatremista koji bi svi danas ziveli u Albaniji.

Miki

29.11.2018. 10:21

U pravu je Dacic. Trebalo bi i Srbija da ima Dan srpske zastave pa da to iskoriste i Srbi u Hrvatskoj, u Crnoj Gori, u Makedoniji... Ali da, mi bismo svakako bili kaznjeni! Ovako, pred Albancima, EU je nema!

Darko

29.11.2018. 10:22

Uopste nas ne cudi ovakav stav Albanaca, oni bi bili najsrecniji kada bi uspeli da proteraju sve Srbe sa Kosova.

Nesa

29.11.2018. 10:24

Želje su jedno, realnost drugo. Srbija će svim pravnim i diplomatskim sredsvima boriti da do ujedinjemja Albanija i Kosova ne dođe.

Tomislav

29.11.2018. 10:28

Albanci su imali nameru da isprovociraju Srbiju da prva napadne, a sada kada su videli da to ne ide, otvoreno prete i pred očima celog sveta pokazuju ko su i šta su.

anita

29.11.2018. 10:29

Jadno je to što je njima dozvoljeno da se siti napričaju gluposti i da za to nesnose nikakve posledice.Njihove puste zelje nece nikada biti realne i mislim da su i oni toga svesni.

Srpska politika

29.11.2018. 10:35

Bolje da dobijemo ista nego nista, ako im damo mitrovicu, jel mozemo Nis da zadrzimo?

Veca

29.11.2018. 10:41

Sukobi,rat koji Albanci provociraju su njihove puste zelje,a realnost je da se ispostuje medjunarodno pravo i sporazum.

Simonida

29.11.2018. 11:00

Samo provociraju ne bi li odreagovali mi na neki drugi nacin, ali to se nece desiti jer ne treba da se ponove ni 99 niti 2004 ni bio kakav drugi vid sukoba.

Petar Petrovic

29.11.2018. 11:02

Jasam malo skromniji hocu dase svi koji sy dosli posle1945 god. vrate u Albanijy.

Marija

29.11.2018. 11:22

Srbija ce na ove Albanske provokacije nastaviti da mirno reaguje, nece izazvati neke nase ishitrene poteze.

seljak LA

29.11.2018. 11:24

Kako su ovi krenuli doci ce i do Velike Plane, Boga mi uvice nas u crno, a onaj Seselj uveo takse na oruzije narod nesto prodao nesto vratio u SUP.

Violeta

29.11.2018. 11:34

Ма то је једна разјарена маса упала у делиријум и сада мисле да су најачи на свету! Хистерија и ратнички покличи људи који су навикли само на убијање и клање. Шиптари и не умеју другачије да комуницирају... Свет све више увиђа ко су они уствари... само да се ми грађани Србије држимо достојанствено и заједно, да нас нико више не сврстава у ред нецивилизованих агресора што никада нисмо ни били али смо имали велико самоурушавање због корумпиране издајничке претходне власти...

Dragica

29.11.2018. 11:57

Gotovo je sa Albanskim terorom nad Srbima, uskoro vise nece biti u poziciji da postavljaju bilo kakve zahteve

Nesa

29.11.2018. 12:02

Дан Српске заставе и истаћи је у Албанији где су Срби да видимо како ће да реагује Албанија.

Jale

29.11.2018. 12:14

Ma mogu oni da hoce ne znam sta, nece dobiti nista, pogotovo sa takvim pristupom koji su zauzeli.

Anica

29.11.2018. 12:50

Srbija ce diplomatskim i politickim potezima spreciti ove sulude izjave i poteze Šiptarskih vlasti.

teodora933

29.11.2018. 12:53

Srbiji je najbitnije da sacuva mir i stabilnost i da ne naseda na Albanske provokacije!

Godine Raspleta

29.11.2018. 13:21

Kaze se das mu prst hoce ruku. Proglasite Kosovo okupiranom teritorijom i ne folirajte se. Ne sedite u Skupstini na dve stolice(vladajuca i opozicija). Kao mi smo vas birali?! Uzgred, sa kog neba je Brnabiceva pala? Odakle ona odjednom na celu Srbije? Nismo je ni poznavali. Uzgred zasto Vulin za Ministar vojske a proNato general novi u Srbiji postavljen?! Opustio se zapad pa se vise i ne krije. Moze on i medije da ima ali svi padaju na Kosovu! Konobar dolazi da podvuce crtu i naplati Svima!

Milena

29.11.2018. 13:48

Albanci hoće i traže očigledno sukobe i novi rat koji bi bio katastrofalan najviše po Albance. Evropske institucije moraju da reaguju na ovakve izjave i pretnje.

Radenko

29.11.2018. 13:50

Albanci još uvek sanjaju isti san ali zaboravjaju da se pita nešto i Srbija...ako žele haos neka se dobro pripreme na brojanje svojih sa "belim kapicama"...

Milan

29.11.2018. 14:11

Albanci mnogo hoce, ali ne moze to tako da im neko ispunjava sve njihove zelje, ne pitaju se samo oni.

Dzo

29.11.2018. 15:20

Pristinske vlasti izgleda nemaju nameru da se zaustave u svojim podlim zahtevima i odlukama..ovo prevazilazi sve granice..

Jelena

29.11.2018. 15:21

Albanci su izgubili svaki moguci kriterijum normalnog i civilizovanog naroda ako se mogu tako nazvati.

Mina

29.11.2018. 15:24

Albanci i dalje sanjaju,zele da izazovu sukobe zato nas provociraju, ocekuju da burno reagujemo pa da nas optuze da ih napadamo, ali necemo na to nasesti ni ovaj put.

BluMarine

29.11.2018. 15:49

Ne mogu oni tako upravljati svakim delom teritorije kao da je njihova svojina, kada će to shvatiti.

Mara

29.11.2018. 18:49

Albanci mnogo sebi daju za pravo. Srbija nece dozvoliti da otimaju od naseg naroda na Kosovu.

Kalina23

29.11.2018. 18:56

Pa i Srbija bi mir i ono sto njoj pripada pa ne moze.A vi to sto hocete je nemoguca misija.