Najnovije vesti
Vesti Društvo
Bahati vlasnici privatnih firmi kradu struju da bi GREJALI PILIĆE, a za priključak plate SAMO 100 EVRA

Bahati vlasnici privatnih firmi kradu struju da bi GREJALI PILIĆE, a za priključak plate SAMO 100 EVRA

Dvadesetak nelegalnih priključaka na javnu rasvetu otkrili su radnici kraljevačke Direkcije za planiranje i izgradnju.

Kraljevo 01 - Jedan od primera krađe struje sa javne rasvete - Foto Privatna arhiva Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva
Kraljevo 01 - Jedan od primera krađe struje sa javne rasvete - Foto Privatna arhiva

Struja se uglavnom koristila za osvetljenje prostorija u kući ili pomoćnih objekata. Jedan broj ilegalnih priključaka na struju korišćen je za osvetljavanje ili grejanje farmi pilića, plastenika, ali i privatnih parkinga i magacina. Vlasnici kuća su struju koristili za akumulacije toplote u TA pećima, dok su na farmama sijalice grejale piliće i osvetljavale im, a privatni magacini su krađom struje osvetljavani da lopovi u toku noći ne bi krali skladištenu robu.

Zanimljivo je da niko od vlasnika tih građevina koje su bile priključene na struju na divlje nije socijalno ugrožen, već je reč o ljudima koji imaju porodične poslove. Iako niko nije priznao da je postavio takve priključke, poznato je da postoje električari koji to obave za svega stotinak evra.

- U jednom domaćinstvu smo otkrili da su desetine sijalica bile priključene na kabl koji je išao sa javne rasvete. Uglavnom su struju sa stubova javne rasvete koristili za farme ili za osvetljenja privatnih poseda. Bilo je primera gde su se sijalice uključivale automatski kada pada mrak i isključivale ujutru kada svane. Događalo se čak da neki od ovih nelegalnih priključaka uklonimo i posle samo nekoliko sati se pojavi majstor na krovu i poveže vezu objekta s vodom javne rasvete. Da nismo imali posao zamene živinih sijalica LED rasvetom, ne bismo ni otkrili šta se sve dešava - kaže Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva.

Međutim, prema njegovim rečima, problem se pojavio s procesuiranjem jer nije bilo tako jednostavno dokazati krađu i izvršiti njenu procenu.

- Morali smo da dostavimo koliko dugo je trajala krađa i koji su sve uređaji bili priključeni da bi tužilaštvo izvršilo procenu štete i pokrenulo krivično-prekršajni postupak. Zato smo podneli svega pet prijava. Ostalima smo usmeno zapretili i mogu vam reći da je imalo efekta. Sa 140 miliona dinara, koliko smo plaćali struju, godinu ćemo završiti sa 100 miliona - istakao je Nestorović.