29. novembar  2018. 04.55  | Izvor: Tanjug

Humanitarna organizacija "28. jun" u Ženevi o očuvanju kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohijii

BEOGRAD -

Predstavnici Humanitarne organizacije "28. jun" iz Kanade, koja godinama unazad pomaže Srbiji i regionu, učestvovaće danas na zasedanju Foruma za manjinska pitanja u Ženevi, gde će govoriti o značaju zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i izložiti sve prepreke i probleme sa kojima se suočavaju Srbi u južnoj srpskoj pokrajini.

Organizacija "28. jun" je prva dobrotvorna organizacija sa zapadnog Balkana kojoj je u maju ove godine dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama, nakon 18 meseci, koliko je trajao prostupak prijavljivanja.

"To podrazumeva da u naredne četiri godine imamo pravo i obavezu da delegiramo do 30 članova koji će na mesečnom ili tromesečnom nivou dostavljati pismeno ili usmeno izveštaje sa terena o socijalno-ekonomskim pitanjima, i svemu što zatiču na terenu tokom humanitarnog rada", kaže izvršna direktora za Balkan Aleksandra M. Trifunović.

Ona ističe da će na zasedanju u Ženevi direktorka Humanitarne organizacije "28. jun" Jelisaveta Tomović govoriti pre svega o značaju očuvanja kulturnog identiteta, a predaće i foto i video materijal sa peticijom.

Reč je praktično o nastavku kampanje " No Kosovo in Unesco ", koja se sada zove "Dogodine u Prizrenu".

"Cilj je da sakupimo 156.000 potpisa, simbolično s obzirom na 156 crkava i manastira koji su postradali tokom pogroma. Takođe, na zasedanju u Beču, 6. decembra predstavnici naše organizacije govoriće i o kriminalnim aktivnostima , a koristiće se i dokumentima drugih organizacija", istakla je Trifunović.

Inače, humanitarna organizacija "28. jun" zajedno sa kompanijom " Supplies Over Seas " poslala je kontejner medicinske pomoći vredan 700.000 dolara koji će stići u medicinski centar Niš, gde ce neka oprema ostati, a ostala će biti poslata bolnicama i klinikama širom Srbije, Republike Srpske, Krajine i Crne Gore.

Očekuje se da će pošiljka iz Kentakija stići u Srbiju oko Nove godine.

U njoj se nalaze neophodne mašine za anesteziju, rendgen, mašine za ultrazvuk i EKG, električne bolničke krevete, neophodne monitore i ostale stvari koje su potrebne bolnicama širom regiona, objasnila je sagovornica Tanjuga.

Nadamo se da će ova pomoć doprineti poboljšanju uslova i kvaliteta života stanovništva, rekla je Trifunović.

Humanitarna organizacija "28. jun" već duže vreme sarađuje sa medicinskim centrom u Nišu gde je 2013. već poslata medicinska oprema u vrednosti od 500.000 dolara.

Očekuje se da će vrednost ukupne pomoći tokom praznika preći iznos od milion dolara.

Ova humanitarna organizacija je u Srbiju od 2012. godine poslala pomoć vrednu 6,1 milion dolara - milion dolara godišnje.

Kako kaže Trifunović, u narednom periodu, planirana je i pomoć manastiru Devine vode, kao i Svetog Arhangela, kao i nastavak akcije "Božićni paketić za svako dete Kosmeta".

Akcija će u odnosu na prošlu godinu biti proširena i to dodelom paketića u Kuršumliji i bolnicama i kolektivnim centrima u zemljama bivše Jugoslavije.

Trifunović kaže da "28. jun" pomaže porodice sa više dece i da nastoje da pomoć bude takva da može promeniti život građanima, a to su nekada i male stvari, koje su nekome veoma potrebne.

Pomažu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sportskim, kulturnim i prosvetnim ustanovama... Toj organizaciji dnevno stigne između 30 i 80 zahteva za pomoć.

Organizacija "28. jun" je osnovana 2011. godine, a registrovana 2012. godine u Kanadi kao neprofitna organizacija.

Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama.