OBEŠTEĆENJE ZA KARAĐORĐEVIĆE: Dobiće 500.000 evra umesto Belog dvora

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

28. 11. 2018. u 23:40

Upravni sud poništio odluke Agencije za restituciju i Ministarstva finansija. Naslednici će dobiti do pola miliona evra

ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЗА КАРАЂОРЂЕВИЋЕ: Добиће 500.000 евра уместо Белог двора

DINASTIJA Karađorđevića ipak će biti obeštećena za kompleks Belog dvora, čiju su restituciju tražili pre četiri godine, saznaju "Novosti". Upravni sud poništio je rešenje kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje, pa će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom zahtevu i doneće odluku o finansijskoj nadoknadi. Maksimalna zakonska naknada i za Dvor i za ostalu imovinu naslednika kralja Aleksandra može da bude pola miliona evra.

Sud je, kako nam je potvrdio advokat Zoran Živanović, odlučivao po žalbi zastupnika kraljevske porodice na rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa. On je to poništio i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije, kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića.

- Tačno je da je rešenje poništeno, jer, po mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje - kaže za "Novosti" Ivana Živković, direktor Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju. - To znači da država definitivno ostaje vlasnik Dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom.

Naime, zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, pa će prinčevi i princeze morati da sačekaju da Agencija odluči i o ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili, u januaru 2014. Tada su zahtevali imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. godine, podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja.

U zahtevu se nalaze: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (koja je nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje, umetnine, srebrnina, "rols rojs" kneza Pavla... Oni po zakonu nisu mogli da traže povraćaj lovišta i prava na eksploataciju rudnika, dok se za hartije od vrednosti, deponovane kod Morgan banke u Parizu, ne zna gde su.

Zahtev su predali prestolonaslednik Aleksandar, kao naslednik kralja Petra, kao i naslednici princa Tomislava i Andreja: Lavinija, Dimitrije, Tanja, Nikolas, Katarina, Đorđe, Mihajlo, Linda i Vladimir. Za ovu imovinu naslednici su tvrdili da je kupljena kraljevim novcem, zarađenim od apanaže, ženinog miraza, akcija i prava na eksploataciju rudnika.

Od preostalih nekretnina, vrlo malo toga može biti vraćeno u naturi. Jedina nekretnina koja je do sada vraćena članovima dinastije jeste vila "Crnogorka.

Obeštećenje svih građana, prema izmenama Zakona o povraćaju imovine, koji se nalazi pred poslanicima, počeće tek 15. decembra 2021, a akontacija od 10 odsto ukupne vrednosti imovine biće isplaćivana od marta 2020.

SPOMENIK KRALjU ALEKSANDRU

KOMISIJA za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila je u sredu inicijative za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću i imenovanje skvera Koste Šonde na Dorćolu. Oni bi trebalo da budu postavljeni na platou između Starog i Novog dvora, odnosno na uglu Cara Uroša i Solunske ulice. Inicijativu za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću podneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(G. N.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (90)

Ranka

29.11.2018. 01:25

Znam da će sad svi bivši komunisti i simpatizeri lika i dela druga Tita da skoče na mene, ali meni ipak nije jasno zašto taj zakon o restituciji važi za sve osim za Karađorđeviće..? Ako je taj Beli dvor imovina njihove porodice, a zna se da jeste, zašto im se ne vrati? Kakvih pola miliona evra može da zameni ono što im po pravu pripada. Koliko god to za nas obične ljude zvučalo kao puno para, realno to je sića naspram stvarne vrednosti te nekretnine.

melbourne

29.11.2018. 01:32

Odakle li na brzinu mladi kralj aleksandar 1 karadjordjevic akumulira toliko bogatstvo, da li se on bavio vladanjem Srbijom ili biznisom, ne mogu da iskalkulisem koliko bi on tek imao da je ostao ziv do svojeg prirodnog kraja, takodje cudi da njegovi naslednici ni jedan od njih nemaju njegov talenat za akumuliranje bogatstva!??

sasa

29.11.2018. 09:35

@melbourne - ono sto mu se svidja je proglasio svojim. a dotadasnji vlasnik je mogao da odluci da li ce to pokloniti ili ce prodati za zlatnik.

BOGDAN

29.11.2018. 01:48

DALI OVAJ ENGLESKI JEVREIN NAMERAVA DA ODE DOLE NA KOSOVO I METOHIJU DA POSETI SVOJE SRPSKE ROBOVE I SLUGE BAR ZA JEDAN DAN DA VIDI KAKO TAMO ZIVI SRPSKI NAROD ILI NEGA BEDA I SIROMASTVO NE INTERESUJE NEGA INTERESUJE SAMO KRUNA I NOVAC.STO SE OVAJ JEVREIN NE PESELI DOLE U PRIZREN ODAKLE SU VLADALI SRPSKI PLEMIKI I KRALJEVI ILI TO NIJE ZA NEGA TAMO IMA PREVISE SIPTARA I ARNAUTA ON BI DA VLADA ZAJEDNO SA TOMOM NIKOLICEM SA DEDINJE GDE IH CUVAJU ENGLESKE SLUZBE BEZBEDNOSTI.HVALA NA SALU.

zaliv.net

29.11.2018. 01:51

Da li je taj covek rekao bar jednu rec drugim kraljevskim porodicama kad je u pitanju Kosovo? Da li se ikad pobunio protiv onog sljama u Engleskoj!? Da li je ucinio bar toliko?

Ban Choose

29.11.2018. 02:11

U eri kada sitni lopovi pod okriljem drzave obrcu milione? Ovo je stvarna sramota!!! Kralju Aco... izvini iz duse... lopovi diktiraju

Срба

29.11.2018. 02:13

Пу!!! Срамота!!! Ово није држава- ово је циркус!!! Гори од неког ријалитија!

Sydney

29.11.2018. 02:34

tuzno. skorojevici nam prekrstise trgove u skverove, prirodnu u naturalno, predujam u akontacije, vodje u lidere, povratak imovine u restituciju, price u stori... i da ne idem dalje. edukatori nas porobise a narod se jos nada da ce pokradeno biti vraceno... kako smo posejali tako i zanjemo... niti imamo reda a jos manje zakona...

yugovic

29.11.2018. 02:40

jel ima gluplje odluke .Čak i ovdje se vidi koliko narod odobrava tu odluku .Narodna Vlast koja najmanje brine o volji naroda.

Nokola Narandzic

29.11.2018. 05:23

Ja jos uvek ne razumem, ko je bio stvarni (zakoniti) vlasnik sada sporne imovine pre nego sto je drzava konfiskovala istu? Ako su Karadjordjevici tu imovinu stekli po tadasnjim zakonima onda su on vlasnici i njihovi zakonski naslednici imaju pravo na celokupnu imovinu. Ako smo pravna drzava?

Direkt gde treba

29.11.2018. 06:17

Malo je bilo svo odneseno zlato od ovog napacenog naroda, pa im pridodajte jos...

Simo panic

29.11.2018. 06:23

Sram bilo države Srbije Beli dvor je kraljev a ovo nije komunizam i Titoizam ono sto je njihovo i za sto imaju papire država bi morala da vrati ako ima pravde ako ne kod nas postoji strazbur

PFC

29.11.2018. 06:27

Види се да му је Србија у срцу! Шифели драги моји Чечени, упс ,Чачани!

Sasa

29.11.2018. 06:44

Oni su zasluzili da im se sve vrati jer su ulozili silan novac u izgradnju, nisu imali sta da jedu ali su gradili, pravi neimari, i crkvu na Oplencu treba da im drzava isplati, sta je 500.000 evra , SRAMOTA, DAJTE IM DA ZIVE KAO SAV OBICAN SVET koje su to skole zavrsili, ne znaju jos da pricaju srpski, a godinama su ovde, sramota da nemoze biti veca

Pera Amer

29.11.2018. 06:58

Kralj Petar je odneo nekoliko tona zlata (tacnije sve sto je bilo u tadasnjoj banci) u Englesku; imao je mesecnu apanazu od nekoliko hiljada funti mesecno (i on i njegova majka). Interesantno, norveski kralj (koji je takodje bio u Engkeskoj u to vreme) je uzimao apanazu oko 700 funti mesecno. Kralj je bio na plati do 1952 (kad su Englezi vratili zlato Predsedniku Titu). Da pojasnim, kralj je nemilice trosio narodne pare (zlato) a sada familija trazi natrag ovo i ono. Sramota.

Миро Марковић

29.11.2018. 06:58

За ове паре не може се ни једна обична кућа у Холивуду или Беверли Хилсу да купи, а деца бивших Титових комуњара имају дрскости да одлучују о реституцији краљевској породици. Какав незобразлук! О, Боже, имали Те? Црногорци не дају Милочер, Словенци не дају Брдо код Крања. Ко су ти безобразници да још увек отимају туђе а Тито је одавно мртав? Нико и ништа, али се праве да неко јесу. Фуј!

жељко

29.11.2018. 07:11

Ова држава је расадник идиотлука!!! Нека ти врате КПЈ и ФНРЈ све што су ти одузели.Зашто ја, и моја деца, да враћамо оно што су други одузели!?

Нр

29.11.2018. 07:17

Таман да откупе ордење његових предака које се продаје на аукцији у Њемачкој.

kekec

29.11.2018. 07:23

alo! pitam: zasto srbija ne vrati monarhiju? ionako se stalno spominje vreme karadjordjevica. molim odgovor

Gavrilo

29.11.2018. 07:27

Bezobrazluk od "države" ! Smešna nadoknada ! Ljudima treba vratiti svu imovinu koja je bila u vlasništvu njihove porodice i tačka. Oteto prokleto !!!

Трајко

29.11.2018. 07:34

Боже спаси Боже храни српског Краља српски род!

Miloje

29.11.2018. 07:44

Јасна је намера режима да понизи српског краља и стави га у ситуацију да се правда своме народу што држава отима од народа да би дала њему. Надам се да Крунски савет зна шта ради и да неће прихватити то срамно решење. Антимонархијска пропаганда добила би оружје којим би махала деценијама, уз старе измишљене приче о однетом злату коју су сами покрали.

Janko

29.11.2018. 12:21

@Miloje - Pa nije bas izmisljena prica da su pobegli kao pi*ke ali sa zlatom . I sad nista ne zele da placaju. Navikli da zive na racun naroda. Sikter lopovi!

Mladja

29.11.2018. 07:56

Kad se podvuce crta, ono sto im je familija pokrala iz Srbije i ovo sto ih sleduje, dobice ku..c!

Bungi

29.11.2018. 08:04

A čijim parama je izgrađen Beli dvor.??Narodnim ili kraljevskim.???Po analogiji,možete i sve Titove nekretnine izgrađene narodnim parama dati Brozovim naslednicima.Da se opljačka i ovo malo što je ostalo od Srbije.Kad je bal nek' je maskenbal!

Objasnjenje

29.11.2018. 08:43

@Bungi - @Bungi, izgradjen je kraljevskim parama. Apanaza, ustedjevina od plate u Legiji stranaca, zarada od imanja u Topoli, ... Dedinje je tada bila selendra. Kada su kralju Petru trebale pare da zavrsi dvor trazio je pomoc od drzave a ministar finansija ga je odbio uz obrazlozenje: "On je star covek, sta ako umre a dug ne bude vracen? Kako da pravdam pare?". Na kraju kralj je uzeo kredit od poslovne banke a taj isti ministar mu je bio zirant. Zirant je umro pre kralja ali kredit je bio otplacen.

незадрживо срљање у прогрес

29.11.2018. 08:06

На стогодишњицу победе у Великом рату, Република Србија одузима имовину Карађорђевићима а подиже споменике Аћим-ефендији Бљути и СкендерБегу.

pedja

29.11.2018. 09:39

@незадрживо срљање у прогрес - Sikter more, motiku u ruke RADI nema leba bez motike, napolje sa lenstionama i lopovima, koji bre kraljevi ni jezik neznaju bruke belosvetske!

Dule M. Beograd

29.11.2018. 08:06

Nek im daju sad prvo tih pola miliona Evra pa kad to potroše nek im vrate Beli dvor.

Pogled

29.11.2018. 08:35

А šta ćemo sa kraljevskim apartmanom u jednom od najprestižnijih hotela na svijetu Carlton u Kanu, oko kojeg se kraljevski supružnici sude? Trebalo bi oduzeti, prodati, eventualno pretvoriti u rezidenciju u kojoj borave naše diplomate pri posjeti Francuskoj. Teško državi koja se kune u kralja koji ne zna jezik svog naroda. Sve im treba oduzeti bez naknade!

Бане

29.11.2018. 09:02

@Pogled - Било чију имовину у Француској може да одузме искључиво француски суд, у Немачкој Немачки, у Бугарској бугарски, итд. Ако мислиш да неки наш судија у Палати правде може да донесе пресуду којом се Билу Гејтсу одузима Мајкрософтова имовина у САД и да таква пресуда може да буде спроведена у дело од стране судских извршитеља у тој држави не знам шта да ти кажем осим да упутим речи утехе твојој породици.

Dragan

29.11.2018. 08:37

500.000 evra za 75 hektara placa na Dedinju + dva dvorca + crkvu + umetnicka dela + stambenu zgradu za poslugu?! Bez ikakvih problema ce da dobiju spor protiv drzave na Medjunarodnom sudu pravde cak i ako ih tamo bude zastupao Ekrem Jevric.

Lako je dokazati

29.11.2018. 10:54

@Dragan - da su zapravo oni ti koji su otimali... 1903. Kralj Pera k'o crkveni miš... 1933. Kralj Aleksandar jedan od najbogatijih vladara na svetu. Mis'im... za 30 godina.

DzSvetac

29.11.2018. 08:38

Oni će da se fatiraju , po 500000e ...imaju đabe struju , đabe poslugu ...đabe hranu ...i sve na grbači građana ...neka plaćaju stanarinu i režije ko svi građani , šta su oni nešto ...ni srpski ne znaju ...sramota !!!

Majstor

29.11.2018. 09:36

@DzSvetac - "đabe" се пише са "Џ" - Џабе, или на хрватском "DŽ" - džabe

Џабе

29.11.2018. 10:01

@DzSvetac - Џабе а не ђабе.. Врати се у први разред основне школе и пиши ћирилицом. Југославија је давно прошло време.

Bambi

29.11.2018. 08:42

Niko od njih ne moze biti Srpski monarh jer nisu rodjeni u Srbiji.Oni su rodjeni u drugacijem sistemu moralnih vrednosti koje su ucili od engleza a svi dobro znaju ko su englezi i koliko jada su naneli drugim narodima u ime svoje monarhije.Ovi su vrbovani i samo su produzena ruka komonvelta.

Malija

29.11.2018. 08:45

Karadjordje je stvorio srpsku državu. Kralj Aleksandar pobednik u Velikom ratu, mučki ubijen. Kralj Petar sa svojjim narodom prošao albansku golgotu. Komunisti su sve to sramno bacili pod noge. A sada, ajde da se i mi savremenici upišemo u istoriju bezčaća i da otmemo!

Nebojsa007

29.11.2018. 08:48

Prvo da oni vrate ono sto su pokrali kada su pobegli kao misevi a svoj narod ostavili da gine i bez dinara.

srpski džiber

29.11.2018. 08:54

šema je uhodana otece od karađorđevica za te sitne pare beli dvor pa ce ga pripojiti nekoj turistickoj agenciji koja ce godinu dve da ga pokazuje turistima pa ce zbog tobožnjeg gubitka ta agencija propasti I onda stupa na scenu neciji sin politicara koji ce kupiti agenciju I sa njom I beli dvoor za sitninu gde god da su gradili karađorđevici I obrenovici svuda su zemlju kupovali placali a pogledajte posle 1945god sve oteto I bogataši komunisti izgradili soopstvene dvorce

dragan

29.11.2018. 10:59

@srpski džiber - Ni jedan kralj nista nije placao. I u kraljevini postoje porezi, od kojih je dobar deo zavrsavao upravo u kraljevskim porodicama. Isto kao i danas. Ne postoji vlast koja ne krade. Otvori oci druze.

Nebojsa007

29.11.2018. 08:58

Taman i da im se vrati sve sto traze oni ne bi mogli da placaju poreze oosto su nesposobni. Sve bi to oni prodali u roku od godinu dana. Na kraju nije to njihovo vec narodno posto je narod to zidao od svojih poreza i nameta koje im je kraljevska porodica stalno povecavala posto im je uvek trebalo vise a narod je to placao iako nije imao ni da jede.

Hercegov Grad

29.11.2018. 09:06

Ne mogu da verujem da naslednici najvece pljacke zlata u Kraljevini Jugoslaviji, traze povracaj imovine, a preci i oni potrisili pokradeno zlato 1941 do kraja! To jasno govori da ova vlast, svim lopovima, iz svih perioda, oprasta pljacke drzave i naroda!

Senex

29.11.2018. 09:09

Ipak je ovo radničko-izbeglička zemlja. Eto im mutirani komunizam za koji dobijaju 200 eura mesečno. Živela Minarhija! Živeo Kralj!

Gale

29.11.2018. 09:34

Sviraci najobicniji. Nemaju oni veze sa kraljevinom ni Srbijom uopste. Kinez na buvljaku prica srpski bolje od njih. Sramota! Nemaju nikakvog osecaja da pripadaju ovom narodu...osim u ovakvim slucajevima kad treba "svoj" narod jos malo oglobiti...

pedja

29.11.2018. 09:36

auuu..pa to mu nije od dede ostalo, narod je sagradio dvor on je narodni, a sada opet narod da placa lenstinu, sramota! PS: U ovoj zemlji samo na mufte se uspeva, tuga...

Niko

29.11.2018. 09:41

pa oni su strani drzavljani...imaju engleske pasose...pa i inaj sis mis je bio za vreme ratu u svojoj domovini...vozila je kamion..pomagala ljude...nije pobegla preko bare...nevolim puno engleze al oni za razliku od nase dinastuje njima skidam kapu...ostali su uz svoj narod!

Pedja

29.11.2018. 09:41

Zakon koji je skrojila država daje dve mogućnosti. Da vam vrate imovinu ili, ako ne može, da vam daju novac, najviše u količini 500000 evra. Što znači da će onemogućiti vraćanje svega što je vrednije. To važi za sve

Деки

29.11.2018. 09:44

Каква дрска понуда од стране наследника пљачкаша. Само ако су скренули са памети прихватиће поменуту своту, за коју могу да купе један пристојан стан на бољој локацији у Београду, са све гаражним местом. То је та погубна комунистичка идеологија, која је ширила културу пљачкања и отимања туђег. Како једна краљевска породица-династија долази до капитала, то је познато свуда у свету. Комуњаре таквим глупостима дезавуишу народ и оправдавају своју отимачину. Овим сами себи затиремо сопствене трагове.

Glas razuma

29.11.2018. 10:01

Bez obzira o kome da se radi, najnormalnije je da potomcima pripada sva imovina svojih roditelja i predaka osim ako se oni testamentom nisu drugacije izjasnili. Takav je red u pravnoj drzavi. Ako imovina ne moze da se iz bilo kog razloga vrati, pripada im novcano obestecenje jednako trzisnoj vrednosti imovine. Koliko ce biti to obestecenje, u normalnim drzavama se pitaju eksperti za trziste nekretnina, finansije odnosno ekonomiju, umetnost, arhitekturu, itd.

Slobodanka

29.11.2018. 10:29

To sve nije nista uporedivo sa Kraljevima i kraljicama u Holandiji. Da se nama opet vrati Kralj bili bi i mi svi bogatiji. duhovno a i svi bi nas vise postovali nego sad. Kraljevi su maskote jedne zemlje, oni se nebave politikom vec stvaraju prijateljstva u svetu. Govorim o parlamentarnoj demokratiji. Takve zemlje nisu gubitnici, njihove ekonomije cvetaju.

Logic

29.11.2018. 10:54

Ovaj novac podeliti svima građanima Srbije -vratiti narodu narodno - svakom po kilo hleba! Ne izostaviti ni naše tajkun.e milijardere i oni su deo ovog naroda.

Sezana Jankovice

29.11.2018. 10:56

Ne vidim razlog zbog cega se ne vrati Beli dvor ako se vracaju lokali koji su bili nacionalizovani. I moj deda je bio fabrikant imao kuce njive a sve mu je komunisticki lopov oduzeo a sada cemo kao nasldnici dobiti stoti deo vrednosti ondasnje imovine pljacka se mastavlja samo na drugaciji nacin

Sezana Jankovice

29.11.2018. 11:57

Pa kraljevo zlato je ukrao Tito ne traze za dzabe njegovi naslednici imovinu koju sigurno nije nasledio od svog dede i oca nego je opljackao kralja i sve druge postene srbe oduzimajuci im sve sto su stekli postenim radom moj deda je imao 130 radnika i toliko porodica hranio bio izbacen iz kuce na ulicu i umro od posledica komunisticke torture

Решење

29.11.2018. 14:02

Најпоштеније би било да се сва имовина а то значи дворови, плацеви, стамбене и пословне зграде, намештај, уметничке слике, итд. итд. итд. понуде на лицитацију на међународном јавном конкурсу па ко понуди највећу цену нека уплати паре династији.

Niko

29.11.2018. 14:02

kako moze strani drzavljanin da bude kralj i da trazi nesto sto nije njegovo...da li neko moze da zamisli da se engleska kraljica rodila u bosni i da joj je maternji srpski a da je englezi prihvate ko svoju dinastiju i kao takva da bude kraljica bez znanja engleskog??? pa to nema nigde...i kauboji imaju pravilo da precednik mora biti rodjen u americi

Слободан

29.11.2018. 15:19

@Niko - Он и јесте рођен у Југославији. Иако је то било у Лондону!

Gen52

29.11.2018. 16:09

@Niko - "Slobodan" Jeste, to je priča za malog Pericu. A što do dana današnjeg nije naučio srpski? Skoro svi ambasadori u Beogradu govore srpski, a on, šta je sa njegovim intelektom? Vodio sam letos goste iz Švedske u obilazak dvorskog kompleksa i u jednom trenutku su se obratili posetiocima on i njegova gospodja. Moji Švedjani su sami rekli : "Pa mi bolje govorimo srpski nego on i ona" Stid me bilo i sramota i još se predstavlja kao srpski princ i princeza. Bruka i sramota da takvi ljudi žive na dvoru

Gen52

30.11.2018. 18:43

@Niko - Dragane, ti očito zaboravljaš da je Tito bio Predsednik Jugoslavije, a ne Srbije, a ovaj nesme ni slovo "J" da spomene od Jugoslavije, već se busa da je prestolonaslednik Srbije. Zato i ne govori srpski.

r

29.11.2018. 16:01

zasto ? jos jedno sisanje ovaca ? ko to placa ? ovce. zasto ? zato sto su ovce ? parazit je pobegao kad je rat poceo, ukrao zlato iz banke i odneo i jos da mu se vraca imovina i pare ? to je veleizdaja, i to ne zastareva i morace ponovo revolucija, nije bilo dovoljno prvi put

Marko

29.11.2018. 16:12

Ne treba da dobiju ništa već prvo treba da im se oduzme sve što su njihovi preci stekli prvom i drugom agrarnom reformom, naplatom ratne odštete, pa tek onda ako išta ostane da im se to nadoknadi.