Najnovije vesti
Vesti Svet
EU UPOZORILA SLOVENIJU "Rešite problem sa deponijama, u suprotnom slede sankcije"

EU UPOZORILA SLOVENIJU "Rešite problem sa deponijama, u suprotnom slede sankcije"

Sud Evropske unije doneo je presudu kojom je Sloveniju upozorio da mora doneti hitne mere za dvadesetak nesaniranih odlagališta otpada širom zemlje, a u suprotnom joj prete sankcije.

ljubljana Foto: Ivana Kešanski / RAS Srbija
ljubljana

U postupku koji je prošle godine pred tim sudom pokrenula Evropska komisija, utvrđeno je da bi saniranje sprečilo zdravstvene i ekološke rizike.

Sud EU već je pre tri godine konstatovao zastoje u saniranju divljih odlagališta industrijskog otpada i zemljanih iskopa na području industrijske zone u Celju, zbog čega je Komisija Sloveniji ove godine izrekla opomenu.

Slovenačko Ministarstvo za ekologiju i prostor povodom odluke Evropskog suda pojasnilo je da Sloveniji u ovom trenutku ne prete sankcije, ali da je utvrđene nepravilnosti potrebno što pre otkloniti jer će se, u suprotnom, mere zbog neispunjavanja preuzetih obaveza zaoštravati, pa bi moglo biti i novčanih kazni zbog nerešenih ekoloških problema koji traju godinama.

Resorni ministar Jure Leben nedavno je prilikom obilaska odlagališta komunalnog otpada blizu LJubljane rekao da se "zemlja utapa u otpacima", te da komunalne službe i lokalne vlasti te stvari ne rešavaju, prenose mediji.

Računa se da je trenutno širom Slovenije oko 10.000 tona mešanog komunalnog otpada koji treba adekvatno zbrinuti i premestiti na nove legalne deponije.