Napoli prejak, Zvezda svetlucala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.11.18. | 22:51

Crveno-beli sačuvali čast na kultnom San Paolu i šansu za evropsko proleće...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Napulja)

Nije svaki dan Liverpul, niti je Crvena zvezda kadra da u kontinuitetu pobeđuje u Ligi šampiona i impresionira kompletan fudbalski poredak. Barem ne u ovom trenutku. Sa timom koji će se teško sastaviti još jednom makar i na treningu, Vladan Milojević je morao da stisne ruku Karlu Anćelotiju. Da žali nema za čim, jer da su tu bili i svi nosioci igre, od Vujadina Savića, preko Filipa Stojkovića do Milana Pavkova, konačan ishod bi bio isti. Možda bi se Napoli samo malo više uznemirio, ali tim sa takvom količinom talenta ne može da ne prođe ovu grupu Lige šampiona. Na kultnom San Paolu 3:1 za Napoli.

Izabrane vesti

Zvezda je ostavil bolji utisak nego na prethodnim gostovanjima i sačuvala šansu da ostane u Evropi za dve sedmice. Potrebno je da „servira“ novo čudo, savlada PSŽ. A za to će biti potreban pun kapacitet igračkog kadra i mnogo više nego večeras. Mada je u podnožju Vezuva bila jasno ocrtana razlika u klasi.

Pitanje je, zaista je veliko pitanje, da li je Crvena zvezda mogla da bude češće kuražnija. Kao u 19. minutu kada je Marin servirao šansu Veljku Simiću. Crveno-beli su mogli da se uzdaju samo da ih Napoli ne otvori u ranj fazi meča. A kada se to desilo – Zvezda je igrala za čast i obraz. Još jednom se u sistemu Vladana Milojevića jasno videla silueta velikog fudbalskog majstora Marka Marina. On je bio kreator počasnog gola El Fardu Bena i on je izvukao ekipu na pravi kolosek tokom drugih 45 minuta. Na velikoj sceni debitovao je Dejan Joveljić. Veliki dobitak za Crvenu zvezdu.

Kada iz neposredne blizine vidite kako deluje Napoli bude vam savršeno jasno zašto su u dosadašnjem delu Lige šampiona izgledali ubedljivije od Liverpula i PSŽ-a. Stalno u trouglu, stalno spremni da iz prvog dodavanja pronađu višak na boku i stalno spremni da izvuku nekog mađioničara iz šešira koji će napraviti dar- mar u protivničkom šesnesterercu. Takav Napoli bio je više od nerešive enigme za izranjavanu Crvenu zvezdu.

Crveno-beli su zahvaljujući odbranjenom ziceru Milana Borjana zaustavili prvi talas napada, ali drugi – nisu mogli. Ofanzivna kretanja Kulibalija, Ruija i jedonstavna rešenja Hamšika i Mertensa naterali su crveno-bele da se brane duboko u svojoj polovini.

Uvek je neko „visio“, ponekad su počele da se vraćaju scene iz Partiza i Liverpula, kada je sistem Vladana Milojevića pucao po šavovima. Ovog puta Zvezda se držala zubima za spasonosni konopac, čak i davala znakove života. Snaga Milojevićevog tima ležala je u sposobnosti Marka Marina i hladnokrvnim rešenjima Nenada Krstičića. Kako je samo bivši reprezentativac Nemačke spojio sa golom Simića, ali je Ospina odbranio njegov udarac u bliži ugao...

Uspavljivali su igrači Napolija goste brzim i tačnim pasovima, po svaku cenu želeli da izbegnu bunarenja, a onda ujedali poput kobre. Patnja Crvena zvezde završena je asistencijom Ruiza i pogotkom Mertensa.

Bilo je teško gledati kako Milan Borjan po ledenom napuljskom vetru tera saigrače da podignu glavu i iskreiraju novo čudo. Prosto – nije se moglio. Očigledno je Karlo Anćeloti mnogo naučio iz grešaka Jirgena Klopa (pa i sopstvenih), gađao Zvezdu gde je najtanja. Istumbana odbrana nije mogla da pokrije sve u kontinuitetu, istumban vezni red sa Srnićem kao nekom simulacijom zadnjeg veznog, nije mogao da zadrži loptu. A kada je tako Stojiljković nije mogao da se rve sa „zverinom“ od štopera Kulibalijem.

Dris Mertens - njegov drugi pogodak bio je esencija Napolijevog majstorstva. Vertikalan pas po sredini i onda razoran šut.

Ako je na ranijim mečevima treći gol u mreži Milana Borjana raspojasao Milojevićevu četu, sada je imao dejstvo adrenalina. Nisu fudbaleri Crvene zvezde bili spremni da ponude jačem rivalu i drugu stranu obraza. Da ga šamara do mile volje. Trenutak Marinove magije i ulazak Dušana Jovančića značajno su podigli nivo igre. Do te mere da je srpski šampion bio konkurentan u poslednjih pola sata...


NAPOLI - CRVENA ZVEZDA 3:1
/Hamšik 11, Mertens 33, 52 - Ben 57/

Stadion: San Paolo
Gledalaca: 42.000
Sudija: Hesus Hil Mansano (Španija)

Napoli (4-3-3): Ospina - Maksimović, Albiol (od 46. Hisaj), Kulibali, Rui - Hamšik, Alan, Ruiz - Kaljehon (od 85. Rog), Mertens, Insinje (od 76. Zjelinski).

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić, Degenek, Babić, Rodić - Srnić (od 64. Jovančić), Krstičić - Ben, Marin, Simić (od 77. Ebisilio) - Stojiljković (od 46. Joveljić).

Foto: Reuters


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara