Fiskalni savet: Umesto u infrastrukturu povećano ulaganje u vojsku, ne stimuliše se privredni razvoj

Prema oceni Fiskalnog saveta predloženi budžet za 2019. godinu je dobro izbalansiran ali je njegova najveća manjkavost to što njime nije stimulisan privredni razvoj.
Fiskalni savet: Umesto u infrastrukturu povećano ulaganje u vojsku, ne stimuliše se privredni razvoj
Foto: 021.rs
Iako predlog budžeta na prvi pogled ukazuje na značajno povećanje kapitalnih investicija države, problem je što je to povećanje otišlo na vojsku i policiju, a ne na infrastrukturne projekte, zaključak je Fiskalnog saveta, prenosi Insajder.net.
 
Budžetom za ovu godinu, previđena izdvajanja za kapitalne investicije bila su oko 127 milijardi dinara. U sledećoj godini za te namene biće izdvojeno oko 165 milijardi dina, gotovo 40 milijardi više. Iako su kapitalna izdajanja po pravilu dobra, jer ona obično doprinose privrednom rastu, u ovom slučaju to nije tako.
 
"Najveći deo ovog povećanja odnosi se na kupovinu opreme za vojsku i policiju, a time se ne stimuliše privredni rast. Osim toga, ono što je specifično za ovakve investicije, jeste činjenica da namena ovih sredstava nije u potpunosti prikazana u budžetu. Iako je razumljivo da postoji neka vrsta tajnosti u pogledu ove investicije, ocenjujemo da bi njihovo povećanje za preko četiri puta za samo dve godine, moralo da prođe neku vrstu parlamentalne kontrole", navode u Fiskalnom savetu.
 
Predsednik ovog saveta Pavle Petrović napominje da je glavni ekonomski problem budžeta za 2019. godinu taj što ne predviđa dodatna izdvajanja za izgradnju infrastrukture. Stanje puteva i železnice je u kako kaže izuzetno loše.
 
"Putna struktura je lošija od regiona za 20 odsto, a železnička čak 40 odsto. Srbija ima za trećinu manje kilometara autoputa po stanovniku u donosi na Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju. Ulaganje u inbfrastrukturu je temelj za dugoročni rast privrede, pravi način da se podstakne privredna aktivnost, a ne neopravdanim podizanjem plata u državnom sektoru", kaže Petrović. 
 
Osim toga, kako kaže, novac predviđen za investicije u infrastrukturu uglavnom je predviđen za eksproprijaciju zemljišta, a stvarne investicije će ostati na ovogodišnjem nivou. Petrović je dodao da je rast Srbije i dalje ispod proseka zemalja centralne i istočne evrope sa kojima možemo da se poredimo i ocenio da će se to zaostajanje nastaviti.
 
Privredni rast u regionu duplo brži od srpskog
 
"U poslednjih pet godina privreda Srbije je ukupno porasla za 10 odsto, a prosek centralne i istočne Evrope za 20 odsto. Duplo brže su rasle u odnosu na Srbiju. Zbog toga Srbija zaostaje u pogledu životnog standarda. U Rumuniji je veći za 50 odsto, u Bugarskoj za 30 odsto", rekao je Petrović.
 
On kaže da iako će ove godine privredni rast biti iznad četiri odsto, a to je još uvek ispod proseka centralne i istočne Evrope.
 
"Taj rast je uslovljen dobrim delom jednokratnim rastom poljoprivredne proizvodnje 2018. u odnosu na sušnu 2017. godinu. Stvarni rast je od tri do 3,5 odsto. Nije slučajno što se za 2019. planira upravo rast od 3,5 odsto što je smanjenje u odnosu na ovih četiri odsto", navodi Petrović.
 
Takođe, Fiskalni savet ocenjuje da nema opravdanja za to što je Vlada Srbije Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu, kojim se određuje kako će se novac svih građana Srbije trošiti u narednih godinu dana, ponovo predložila sa zakašnjenjem i što su poslanici Skupštine Srbije imali svega nekoliko dana da ga analiziraju. Fiskalni savet upozorava da takva odluka ne samo da nije dobra, već je i nezakonita.
  • Samo pitam

    29.11.2018 13:59
    Zašto se ne smanje nameti na rad ,spreči rad na crno i omogući otvaranje novih radnih mesta bez subvenicija?
  • Bn

    29.11.2018 07:02
    Sve je objasnjeno u tekstu, nema se sta ni dodati ni oduzeti. E moja Srbijo, kako te "farbaju" vec decenijama unazad a ti grcas u mukama i nadas se...
  • Be

    29.11.2018 06:36
    A ratne dnevnice?? Strazburu zbog tvrdoglavosti pa će narod troduplo platiti???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.