Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Dodiku uručeno odlikovanje Sankt Peterburga

Dodiku uručeno odlikovanje Sankt Peterburga

Sankt Peterburg izuzetno ceni prijateljske i partnerske odnose sa Republikom Srpskom i namerava da nastavi saradnju, izjavio je danas vršilac dužnosti gubernatora Peterburga Aleksandar Beglov na sastanku sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Milorad Dodik u Sankt Peterburgu Foto: gov.spb.ru / RAS Srbija
Milorad Dodik u Sankt Peterburgu

Beglov je dodao da Peterburg namerava da nastavi saradnju sa Republikom Srpskom u svim pravcima – u ekonomiji, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, omladinskoj politici.

On je čestitao pobedu na izborima Dodiku, koji je doputovao u Rusiju radi učešća na Šestom međunarodom kongresu “Sankt Peterburg i slovenski svet”, a u okviru kojeg će sutra biti otvoreno Predstavništvo Srpske u Peterburgu.

Beglov je zahvalio Dodiku za aktivno promovisanje saradnje među Peterburgom i Srpskom i uručio mu Značku zasluga Peterburga, saopšteno je na zvaničnom sajtu administracije Sankt Peterburga.

Dodik je izrazio nadu da će se saradnja Srpske i Sankt Peterburga razvijati intenzivno.

U saopštenju se navodi da su dve strane dogovorile da produže tradiciju sumiranja rezultata zajedničkih akcija na svakih pola godine.

Na sastanku su razmotreni veliki zajednički projekti.

Specijalisti iz Peterburga učestvovali su na otvaranju Hirurške klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gde su izveli pokaznu operaciju i konsultacije, dodaje se u saopštenju.

Sutra će, kako se navodi, u uzvratnu posjetu Peterburgu doći predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra i biće potpisan sporazum o saradnji sa Onkološkim centrom u naučnoj, praktičnoj, inovacionoj i saradnji u oblasti obuke.

U saopštenju se napominje da kompanija iz Peterburga “Rakurs-inžiniring” planira da učestvuje u izgradnji srednjih hidroelektrana na reci Vrbas, te da je odgovarajući sporazum već potpisan sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Među zajedničkim planovima su i brojni projekti u oblasti kulture.