Srbija i 8 "usmenih amandmana" pred Evropskim parlamentom

Evropski parlament izjasniće se u četvrtak, prilikom glasanja o izveštaju o Srbiji, i o prihvatanju odnosno odbacivanju osam takozvanih "usmenih amandmana".

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.11.2018.

18:11

Srbija i 8
Foto: Gettyimages

Ti amandmani su naknadno podneti na već usaglašen tekst izveštaja.

Evropski parlamentarci iz redova socijaldemokrata, zelenih i grupe evropskih konzervativaca i reformista uložili su dodatne, tzv "usmene" amandmane nakon što je tekst izveštaja o Srbiji sa uključenih 27 kompromisnih amandmana izglasan u oktobru u Spoljnopolitičkom odboru.

Amandmanima su obuhvaćeni neki najnoviji događaji, poput "ponovljenog poricanja genocida", te slučaja hidroelektrana na Staroj planini, kao i nekih "starih", poput Savamale.

U ime grupe Zelenih Igor Šoltes je, tako, amandmanom izrazio žaljenje zbog "ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika vlasti Srbije".

Šoltes je svojim amandmnoom zatražio da prihvatanje genocida u Srebrenici bude kljucči korak na putu Srbije ka članstvu u EU.

On je takođe odvojenim amandmanom pozvao Vladu Srbije da usvoji sve potrebne mere kako bi se očuvala zaštićena područja, pri čemu je naveo pitanje izgradnje hidroelektrane u Nacionalnom parku Stara planina.

Prvi i jedni amandman evropskih socijaldemokrata podneli su Tanja Fajon i Viktor Boštinaru, a odnosi se na slučaj Savamala, u kojem konstatuju ”određeni napredak" i pozivaju na rešavanje tog slučaja.

Istovetan amandman podneo je i Šoltes.

Evropski konzervativci i reformisti svojim jedinim amandmanom zatražili su od vlasti Srbije da poštuju odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji, kao i Povelju EU o fundamentalnim pravima i ne dozvole izručivanje prestupnika u zemlje gde bi mogli biti potvrgnuti torturi.

Sam izvestilac za Srbiju, Dejvid Makalister podneo je dva amandmana kojima se ispravljaju odnosno dopunjuju detalji izveštaja o Srbiji, kao što je tačan iznos IPA II sredstava, koji za Srbiju u periodu od 2018. do 2020. iznose 722 miliona evra, a ne 728 milona, kao što stoji u tekstu izveštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: