28. novembar  2018. 14.02  | Izvor: Tanjug

U narednim nedeljama biće problema s lekovima na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD -

Bolnice na Kosovu i Metohiji na današnji dan imaju sve što je neophodno da pruže pomoć pacijentima, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali je ukazao da se sedmicama meri vreme kada to neće biti slučaj.

"Na današnji dan pacijenti i oni koji gravitiraju ka bolnicama na Kosovu mogu da budu mirni i spokojni da kada odu u bolnice i ambulante će imati sve što je neophodno da im se ukaže pomoć, ali to je nešto sto ima ograničen rok", rekao je Lončar i dodao da je zbog uvođenja taksi na proizvode iz Srbije.

apoteka lekovi farmacija jpg

Lončar je u izjavi novinarima u Beogradu naveo da ćemo, ako se situacija sa taksama nastavi, ući u ozbiljan problem, jer neće biti moguće da se našim ljudima dostave osnovne stvari.

Prema njegovim rečima, država radi svoj posao, onoliko koliko je moguće i dodaje da je osnovno ljudsko pravo na lečenje.

"U 21. veku zabraniti nekome da dostavi kiseonik i lekove, hirurški materijal, to nije pravedno i ne postoji", kazao je Lončar.

Istakao je da još više boli to što ni Svetska zdravstvena organizacija, Lekari bez granica nisu pozvali u ovoj situaciji i pitali da li je potrebna pomoć oko dostavljanja lekova i medicinskog materijala na KiM.

"Da li je moguće da se nisu javili i ponudili da oni spuste kiseonik dole? Podsećam vas, Svetska zdravstvena organizacija ima timove za vanredne situacije, koji se pojave svuda u svetu, a šta ovo znači za građane i decu Kosova", istakao je Lončar i podsetio da su morbile krenule iz južne pokrajine.

Ponovio je da danas i za naredne dane ima lekova, ali da za naredne dane neće biti, te da se radi o tri, četiri sedmice, jer se sve vreme troši materijal.

"Taj materijal je plaćen, država Srbija je platila, ali dobavljači nemaju mogućnost da to što je plaćeno dostave onima za koje je plaćeno", istakao je Lončar.

Kazao je i da su Ministarstvu vezane ruke, jer su im podignute barijere i kamioni iz centralne Srbije ne mogu da prođu i odgovorio da Priština za srpske bolnice ne obezbeđuje medicinski materijal.

Srodne vesti