Najnovije vesti
Vesti Politika
Albanci na Kosovu obeležavaju Dan zastave, RAMA PROVOCIRA ČESTITKOM

Albanci na Kosovu obeležavaju Dan zastave, RAMA PROVOCIRA ČESTITKOM

Kosovski Albanci danas obeležavaju Dan albanske zastave, a premijer Albanije Edi Rama je taj praznik svim Albancima čestitao objavom na Fejsbuku i fotografijom, snimljenom u ponedeljak u Peći, na kojoj sa premijerom privremenskih prištinskih institucija , Ramušem Haradinajem ukršta ruke na zastavi Albanije.

Kosovo, Dan zastave, Kosovska Mitrovica Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Kosovo, Dan zastave, Kosovska Mitrovica

- Dobro jutro i uživajte u Danu zastave - napisao je Rama.

Širom Kosova danas se vijore crveno-crne zastave Albanije sa dvoglavim orlom, a u severnom delu Kosovske Mitrovice, koje naseljavaju većinom Srbi, u njenom multietničkom naselju Bošnjačka mahala stare su zamenjen novim. Zastave su postavljene na mestima gde inače stoje, u početnom delu Ulice Knjaza Miloša, u pravcu Istočnog mosta.

Privremene kosovske institucije su, inače, Dan albanske zastave proglasile "državnim praznikom".

Ovaj praznik se danas na Kosovu obeležava u povećanim tenzijama, nakon što su privremene pristinske vlasti odlučile pre sedam dana da dodatno povećaju porez na 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, te manifestovale silu prilikom hapšenja Srba, u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića.

Dan zastave u Kosovskoj Mitrovici
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Dan zastave u Kosovskoj Mitrovici

Gradonačelnici četiri srpske opština na severu Kosova podneli su u utorak ostavke i na taj način izašli iz prištinskog sistema vlasti. Odluku o tome su saopštili na protestu u centru grada, kada su najavili da će se na istom mesto okupljati danas i narednih dana, sve dok nerazumne mere Prištine ne budu ukinute.

Foto: Anadolija

Dan zastave obeležen je i u Preševu, uz uz poruku predsednika opštine Šćiprima Arifija da je politika koju vodi lokalna vlast u Preševu usaglašena sa politikom Tirane i Prištine.

Arifi je istakao da je 28. novembar specijalni dan koji ujedinjuje sve Albance ma gde živeli, a da im je svima cilj - “ zajedno pod kišobran EU”. On je dugim narodima, poručio da je Dan albanske zastave praznik koji donosi mir i demokratiju, i da ne moraju da se boje, jer Albanci nisu pretnja nikome, već šansa za bolju budućnost.