28. novembar  2018. 09.04  →  23.10 | Izvor: Tanjug, RTV

Porošenko upozorava na rat, Rusija raspoređuje rakete

MOSKVA, KIJEV -

U 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana, a ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorava na mogućnost rata sa Rusijom.

video icon

Ratno stanje je na osnovu odluke parlamenta u Kijevu stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regiona koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu i trajaće do 27. decembra.

kerc,, prolaz,, ukrajina,, rusija

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u utorak uveče da je zabrinut zbog mogućnosti totalnog sukoba sa Rusijom, prenosi CNN .

On je na svojoj veb stranici ukazao na ono što je nazvao "snažnim prisustvom ruskih vojnika" duž granice sa Ukrajinom.

"I zato ne želim da iko misli da je ovo tričarija. Država je u opasnosti od totalnog rata sa ruskom federacijom", rekao je Porošenko.

Porošenko je u intevjuu za ukrajinsku televiziju rekao da uvođenje ratnog stanja vojsci pruža dodatna ovlašćenja, ali samo u slučaju rata, prenosi sajt Ukrinform.

"Pretnje sa kojima se trenutno suočava Ukrajina zahteva jedinstvo ukrajinskog naroda sa ukrajinskim oružanim snagama", rekao je Porošenko.

Rusija raspoređuje protivavionske rakete na Krimu

Rusija će pojačati odbranu na Krimu raspoređivanjem više protiv avionskih raketnih sistema, izjavio je danas viši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane pukovnik Vadim Astafjev.

s 400 oruzje jpg

On je rekao da će Rusija na Krimu, na već postojeća tri, dodati još jedan S-400 sistem, prenosi AP.

Ta njegova izjava usledila je tri dana nakon što je došlo do sukoba u Kerčkom moreuzu, kada je ruska granična straža oduzela tri ukrajinska broda i zarobila posadu.

Dok Ukrajina tvrdi da su se brodovi ponašali u skladu sa međunarodnim pravilima, Rusija navodi da Ukrajina nije tražila dozvolu za prolaz.

Ukrajina objavila tačnu lokaciju incidenta

Ukrajina je danas objavila mesto za koje tvrdi da je tačna lokacija na kojoj je pucano na njene brodove i da se radi o međunarodnim vodama, piše AP.

Kako se navodi, to saopštenje ukrajinskih zvaničnika je u suprotnosti sa tvrdnjama Rusije da su ukrajinski brodovi ušli u njene teritorijalne vode.

U saopštenju se navodi, da su se brodovi nalazili 12 milja izvan ruskih teritorijalnih voda.

Porošenko potpisao zakon o uvođenju ratnog stanja

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je danas zakon o uvođenju ratnog stanja nakon što je prethodno, pre dva dana, potpisao ukaz, objavio je portparol predsednika Ukrajine Svjatoslav Cegolko.

Zakon o ratnom stanju stupa na snagu odmah po objavljivanju u službenom glasniku.

Više od dva dana pošto je ukrajinski parlament izglasao zakon o ratnom stanju, službeni glasnik je objavljivao dokumenta o uvođenju ranog stanja nekoliko puta, ali svaki put se ispostavilo da su ili prekršene procedure ili da je objavljena pogrešna verzija teksta, navodi TASS.

Tagovi