Počinje rasprava o budžetu Srbije za 2019. godinu

Poslanici Skupštine Srbije danas će početi raspravu o Predloga zakona o budžetu za 2019. godinu i setu poreskih zakona.
Počinje rasprava o budžetu Srbije za 2019. godinu
Foto: 021.rs
Parlament je juče, posle 10 sati rasprave, utvrdio dnevni red ove sednice, a odbijeno je više od 250 predloga za dopunu dnevnog reda, koje su obrazlagali poslanici i vlasti i opozicije.
 
Predloženim budžetom predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.246,2 milijarde dinara, dok rashodi iznose 1.269 milijardi dinara. 
 
Za kapitalne investicije u 2019. godini opredeljeno je ukupno 220 milijardi dinara, a plate u javnom sektoru biće uvećane od sedam do 12 odsto od 1. januara. 
 
Prema oceni Fiskalnog saveta Srbije, planirani budžet je uravnotežen, a deficit će biti nizak i prihvatljiv i obezbediće da se javni dug smanjuje i naredne godine. U Fiskalnom savetu su naveli da je rast penzija dobro dimenzioniran, ali da su plate povećane više nego što je to opravdano. 
 
Poslanici opozicije negodovali su, jer im je skupštinski materijal, kako su rekli, stigao pre tri dana i nisu imali vremena da se upoznaju sa njim, a samo budžet ima 1.500 strana. Oni smatraju da vlast želi da "progura zakone ispod radara", jer je na dnevni red, i to kada se raspravlja o budžetu, uvrstila još 60 tačaka. 
 
U Ministarstvu finansija su naveli da su, pored budžeta, pred poslanicima i zakoni koji će rasteretiti privredu, kao i da će razmatrati nastavak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru. 
 
Poslanici će, pored ostalog, raspravljati i o povećanju takse za pretplatu za javne servise, RTS i RTV, sa 150 dinara na 220 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija