Najnovije vesti
Vesti Politika
BUDŽET NA 1.500 STRANA Poslanici danas nastavljaju sednicu, na dnevnom redu 62 tačke

BUDŽET NA 1.500 STRANA Poslanici danas nastavljaju sednicu, na dnevnom redu 62 tačke

Poslanici Skupštine Srbije sinoć su, posle 10 sati rasprave, utvrdili dnevni red, a rad će nastaviti danas u 10 časova kada će početi pretres u načelu o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu i setu poreskih zakona.

skupstina srbije03 zgrada foto v lalic Foto: RAS Srbija
skupstina srbije03 zgrada foto v lalic

Skupština Srbije juče je odbila više od 250 predloga za dopunu dnevnog reda, koje su obrazlagali poslanici i vlasti i opozicije.

Predloženim budžetom predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.246,2 milijarde dinara, dok rashodi iznose 1.269 miljardi dinara.

Za kapitalne investicije u 2019. godini opredeljeno je ukupno 220 milijardi dinara, a plate u javnom sektoru biće uvećane od sedam do 12 odsto od 1. januara.

Prema oceni Fiskalnog saveta Srbije, planirani budžet je uravnotežen, a deficit će biti nizak i prihvatljiv i obezbediće da se javni dug smanjuje i naredne godine.

U Fiskalnom savetu su naveli da je rast penzija dobro dimenzioniran, ali da su plate povećane više nego što je to opravdano.

Budžet na 1.500 strana

Poslanici opozicije negodovali su, jer im je skupštinski materijal stigao pre tri dana i nisu imali vremena da se upoznaju sa njim, a samo budžet ima 1.500 strana.

Oni su ocenili i da vlast želi da “progura zakone ispod radara”, jer je na dnevni red, i to kada se raspravlja o budžetu, uvrstila još 60 tačaka.

Iz Ministarstva finansija su naveli da su pored budžeta pred poslanicima i zakoni koji će rasteretiti privredu, kao i da će razmatrati nastavak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Poslanici će, pored ostalog, raspravljati i o povećanju takse za pretplatu javih servisa RTS i RTV sa 150 dinara, na 220 dinara.