Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Neviđena „Rok opera“ u Beogradu
"Rok opera" (foto: Emir Memedovski)
"Rok opera" (foto: Emir Memedovski)

Neviđena „Rok opera“ u Beogradu

Koncert koji je izazvao pažnju i za koji se traži karta više je „Rok opera“. Nešto što na sceni Sava centra i u Beogradu još nije viđeno…

Obilje koncertnih aktivnosti, karakteristično je za kraj godine. Publika u Beogradu svakodnevno može da bira kom će se muzičkom žanru prikloniti.

Uglavnom, na sceni su izvođači od kojih znamo šta nas očekuje. Međutim, o koncertu „Rok opera“ sigurno će se dugo pričati.

Dirigent i aranžer Fedor Vrtačnik uspeo je da osmisli program koji 27. novembra od 20.30, nikog neće ostaviti ravnodušnim. Više od 120 izvođača – novosadski Big Bend i članovi hora i opere Srpskog narodnog pozorišta, na sceni će izvesti 20 antologijskih rok hitova.

Organizatori su prezadovoljni, jer je publika u Beogradu i Srbiji prepoznala kvalitet ove muzičke priče. Svima koji su na samom početku mislili da je jedan ovakav projekat prevelik zalogaj, samo nekoliko dana pred koncert, jasno je da će ovo biti pravo osveženje u moru „već viđenih“ koncerata.

Konačno će i publika u glavnom gradu čuti i videti zašto je ova kombinacija dva, naizgled nespojiva muzička pravca, opčinila publiku u Novom Sadu, Zrenjaninu, na Paliću i u Crnoj Gori, gde je koncertu na otvorenom prisustvovalo više od 3000 ljudi.

Jedan od solista, Italijan Matia Zanata, prosto ne veruje da je cela ekipa uspela i da se za koncert traži karta više. Zato, jedva čeka da se pokloni pred punim Sava centrom, ali i naglašava da su svi uložili ogroman trud da na sceni sve izgleda i zvuči perfektno:

– Ne smemo zaboraviti koliko je vremena trebalo da se naprave samo aranžmani koji su jako bitni kada se kombinuje klasična i moderna muzika. Fedor Vrtačnik je vodio računa da odabere pesme koje publiku uvek podižu na noge i siguran sam da ćemo svi zajedno pevati pesmu „We Are The Champions“, grupe The Queen, koja je ustvari mala operska kompozicija.

Na sceni će se naći i jedan od naših najboljih gitarista, Vladan Vučković, koji atmosferu i energiju publike na koncertima rok opere upoređuje sa energijom na koncertima naših velikih zvezda, kao što je Zdravko Čolić.

Za 27. novembar obećava kvalitetnu svirku:

– Činjenica je da je svaki sledeći koncert naš korak unapred, zvučimo bolje, sviramo bolje, pevamo bolje i siguran sam da će publika uživati. Ono što je simbol celog ovog projekta je da je jedan deo rok muzike postao klasična muzika. Na sreću, neki naši savremenici napravili su muziku koja će ostati za vjek i vjekova, a mi imamo tu čast da je izvodimo u jednom ovakvom projektu.

Pored hitova grupe The Queen, na repertoaru rok opere nalaze se i hitovi izvođača kao što su Led Zeppelin, Deep Purple, The Beatles, Pink Floyd, Van Halen, The Doors, Europe, Tina Turner…

Da je publika prepoznala umetničku vrednost ovog spektakla, pokazuje i mali broj karata koji je ostao u prodaji. Slobodno možemo reći da će ovaj spektakl postaviti nove kriterijume koje će morati da ispune svi oni koji budu želeli da pune velike koncertne dvorane, ali i da ovim koncertom možda počinje serija muzičkih događaja na koje nismo navikli i koji će nam omogućiti da čujemo nešto što je publici u Srbiji bilo dostupno samo van granica naše zemlje.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.