');
Najnovije vesti
Vesti Svet
Evropa da uradi više da pomogne Ukrajini protiv Rusije

Evropa da uradi više da pomogne Ukrajini protiv Rusije

Stejt department saopštio je danas da bi Sjedinjene Američke Države želele da evropske zemlje učine više kako bi pomogle Ukajini u njenoj borbi sa Rusijom oko Krima, što uključuje oštriju primenu sankcija i razmatranje podrške gasovodu Severni tok 2.

Stejt department Foto: screenshot
Stejt department

"Mnoge vlade uvele su sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Krimu, u Ukrajini. Sve te sankcije nisu u potpunosti primenjene. Tako da je to jedna stvar za koju mozemo da očekujemo da evropske zemlje urade više", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Ona je dodala da je i poprilično razgovarano i o pitanju gasovoda Severni tok 2, preneo je Rojters.

Ruska pogranična straža u nedelju je zaplenila tri ukrajinska vojna broda i pritvorila njihovu posadu, zbog čega je Kijev u ponedeljak uveo 30-dnevno ratno stanje u 10 od 27 ukrajinskih regiona koje smatra najpodložnijim eventualnom ruskom napadu. Ratno stanje stupa na snagu sutra.

Moskva je saopštila da je pogranična straža zaplenila ukrajinske brodove jer su prekršili važeće propise o kretanju sa područja Crnog mora ka Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, te da su ilegalno preši rusku državnu granicu i izveli opasne manevre.