Najnovije vesti
Vesti Politika
Tači: Ovo je pravi trenutak za postizanje sporazuma

Tači: Ovo je pravi trenutak za postizanje sporazuma

Kosovski predsednik Hašim Tači je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima, a posle sastanka je izjavio da je ovo pravi trenutak za postizanje sporazuma sa Beogradom.

Hašim Tači Foto: EPA;
Hašim Tači

"Sastanak je prošao odlično. Imamo jedinstvenu podršku SAD i ovo je pravi trenutak za postizanje sporazuma", rekao je Tači, preneo je RTK2.

Prema Tačijevim rečima, postizanje sporazuma će biti dobro za sve.

"Uloga SAD je nezamenljiva. Potreban je politički konsenzus. Treba da postignemo sporazum. Moramo svi da radimo, dodao je on.

Tači je posle sastanka sa savetnikom predsednika SAD Donalda Trumpa za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, rekao je da su zaključili da je sada istorijski trenutak koji Beograd i Priština ne treba da izgube da bi postigli konačni sporazum, uz obostrano priznanje.

"Postoji jedinstvena, potpuna podrška, zajednički zakljucak je da je pravi trenutak, istorijski trenutak koji Kosovo i Srbija ne treba da izgube, da bi postigli konačni sporazum uz obostrano priznanje, promenu rezolucije 1244 i članstvo Kosova u UN ", rekao je Tači posle sastanka, prenosi RTK2.

Hašim Tači
Foto: Anadolija
Hašim Tači

On je naveo da su Bela kuća, Trampova administracija i Bolton jasno istakli da će rešavanjem problema na Balkanu, uključujući zatvaranje jednovekovnog konflikta između Beograda i Prištine, kroz mirovni sporazum, i Evropa biti mirnija i snažnija.

Tači je kazao da će sporazum biti sveobuhvatan, što uključuje mnoge aspekte i otvorena pitanja između dve strane, o kojima će pregovarački tim, za koji će se glasati u kosovskoj skupštini, pregovarati sa srpskim pregovaračkim timom.