PANIKA NA NATO BRODU ZBOG RUSKIH AVIONA: Ne želim da izazovem treći svetski rat! (VIDEO)

NovostiOnline

27. 11. 2018. u 18:01

Belgijska mornarica, koja se nalazi na Baltičkom moru u okviru NATO vežbi, bila je šokirana kada su navodno dva ruska bombardera SU-24 nisko proletela iznad njihovog broda „Godetija“, saopštila je televizija VRT, pozivajući se na izjavu kapetana

ПАНИКА НА НАТО БРОДУ ЗБОГ РУСКИХ АВИОНА: Не желим да изазовем трећи светски рат! (ВИДЕО)

Ilustracija / Foto Tanjug / AP

Belgijska mornarica, koja se nalazi na Baltičkom moru u okviru NATO vežbi, bila je šokirana kada su navodno dva ruska bombardera SU-24 nisko proletela iznad njihovog broda „Godetija“, saopštila je televizija VRT, pozivajući se na izjavu kapetana.

Prema informacijama televizije, navodni incident sa ruskim bombarderima desio se krajem prošle nedelje.

Televizija prenosi da su avioni triput izveli manevar u niskom letu.

​Kapetan broda koji je deo NATO grupe za uklanjanje mina, Piter Ramboer, ispričao je o incidentu na sastanku sa ministrom odbrane Belgije. Prema njegovim rečima, on je dao naređenje da se ne preduzimaju nikakve mere.

„Ne želim da budem osoba koja je izazvala treći svetski rat zbog greške u proceni situacije“, izjavio je kapetan.

O incidentu sa avionima, koji su, prema rečima belgijske mornarice, opremljeni raketama vazduh—zemlja, saopštio je i novi belgijski ministar odbrane Sander Lunes, koji se sastao sa posadom belgijske mornarice. Izveštaj sa fotografijama koji potvrđuju let aviona iznad broda objavljen je na zvaničnoj stranici ministra odbrane.

Ministar je na svom nalogu na Tviteru pisao toj o situaciji, ističući da to dokazuje na potrebu da se i dalje investira u odbranu. On je takođe objavio link flamanskih medija koji su objavili fotografiju ruskih Su-24, prema kojima se ne može zaključiti da li su avioni proleteli direktno iznad ili u blizini broda.

Belgijska ratna mornarica, koja je objavila fotografije navodnog leta ruskih aviona iznad njihovog broda, pretpostavlja da su oni bili opremljeni preciznim raketama H-25.

U aprilu 2016. godine evropska komanda SAD objavila je snimak i fotografije incidenata na Baltičkom moru, kada su se ruski avioni i helikopteri navodno približili brodu američke ratne mornarice. Američka strana je u to vreme izrazila svoju zabrinutost.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov tada je izjavio da se ruska avijacija udaljila od američkog broda u skladu sa svim bezbednosnim merama. Prema njegovim rečima, putanja leta ruskih aviona prolazila je kroz područje gde se nalazio razarač američke mornarice, na udaljenosti od 70 kilometara od ruske pomorske baze.

Ministarstvo odbrane je više puta izjavljivalo da se svi letovi ruske avijacije sprovode u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, ne narušavajući granice drugih država.


sputniknews.com




— Sander Loones (@SanderLoones) November 25, 2018


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Smesni cokoladeri

27.11.2018. 18:18

Belgijanci, poznati po svom hrabrom ucescu u oba svetska rata. Ili mozda nisu? Tacnije, pitanje je gde su bili u oba svetska rata? Gledali kako drugi prolaze pored njih?

Mile

27.11.2018. 18:55

@Smesni cokoladeri - Verovatno si mislio , da su Gledali kako drugi prelaze Preko njih . Sad se ohrabrili , imaju par starih kanti od mornarice, pa sanjaju i mastaju da napadnu Rusiju .

Pop

28.11.2018. 01:59

@Smesni cokoladeri - Bilo kako bilo, oni ispadoše najpametniji dok su budale ginule.

Bata

27.11.2018. 18:31

pa sto cackate mecku..vojne vezbe na tudjoj granici..i onda fazon "ju..mi smo sokirani" stalno cackate i necete se smiriti dok ne dobijete po nosu.

DakaZ

27.11.2018. 18:58

Ne razumem zasto je cudno letenje ruskih aviona nadomak njihove sopstvene granice, potanje je sta traze tu belgijski ili americki brodovi hiljadama kilometara od njihovih maticnih zemalja

Среле

27.11.2018. 19:08

Белгијанци не схватају, да Руси помажу њихове вежбе. Они их тако припремају за стварне ситуације. Да виде како би то изгледало.Лепо од Руса.

Djordje P

27.11.2018. 19:09

да Руси изведу вежбе близи САД обале могу да замислим шта би било, ког ђавола траже близи Руских граница, да су Рује паметне да још жешће одговарају на те провокације

vev

28.11.2018. 05:34

@Djordje P - Oni su pametni, pokusavaju da ne izazovu sukob, znaju da je to pogubno za ceo svet Usa je zaboravila kako su prosli Nemci, kad se zaledi, a oni nisu navkli na to. Pa kad su onolke nemce , umorni i gladni vojnici, zaustavili i nastavili do Berlina.Sta bi bilo sad sa ovakvom Rusijom? Zato je bolje ih ne dirajte sa sve Nato- ako krenu, ko zna gde ce stati..

vladimir

27.11.2018. 19:12

Otarasite se Amerike, da do trećeg svetskog rata ne dodje! Ona i "žrtvuje" Evropu, zbog svojih interesa ali je žalosno, ako živi u ILUZIJI da će RAT posmatrati sa "bezbedne" udaljenosti! Ako do toga dodje, ne bih voleo da sam na prostoru Amerike!

5C

28.11.2018. 03:36

@vladimir - Nema teorije.Sve atomske bi bile srusene iznad evrope,a i njihove koje budu letile prema Rusiji.Znate onu kad se dvojica tuku preko magarca?Bili bi ,pretpostavljam ,pogodjeni neki gradovi na istocnoj obali i to je to.Nemoj te misliti da te atomske mogu da sravne neznam koliko prostora

10C

28.11.2018. 10:58

@vladimir - Nisam siguran da znaš šta pričaš, prijatelju. Slabo bi koja bila srušena, i odavde, i odande.

Danka

27.11.2018. 19:20

Pa kad se plasite dva aviona, sta trazite u Baltickom moru. Ceo NATO iza vas, u coporu ste... Sta bi tek bilo kada bi se stvarno doslo do sukoba?

Николас Бар цг

28.11.2018. 09:59

Ово она "храбра белгијска војска"...