ZAOŠTRAVANJE SUKOBA: Rusija doprema obalske raketne komplekse na Krim; Pritvor za 15 ukrajinskih mornara

Novosti online/Agencije

27. 11. 2018. u 08:43

Napetost u odnosima Rusije i Ukrajine sve je veća posle incidenta u Kerčkom moreuzu, kada je ruska mornarica posle razmene vatre "zarobila" tri ukrajinska broda

ЗАОШТРАВАЊЕ СУКОБА: Русија допрема обалске ракетне комплексе на Крим; Притвор за 15 украјинских морнара

AP Photo

Napetost u odnosima Rusije i Ukrajine sve je veća posle incidenta u Kerčkom moreuzu, kada je ruska mornarica posle razmene vatre "zarobila" tri ukrajinska broda.

Ukrajina negira da su njeni brodovi uradili bilo šta pogrešno i optužila je Moskvu za vojnu agresiju.

Sa druge strane, zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim Nacijama Dmitrij Poljanski optužio je Ukrajinu za planiranje incidenta i rekao da je do njega došlo jer je popularnost ukrajinskog predsednika Petra Porošenka među glasačima veoma mala.

Pored međusobnog optuživanja, mogućoj eskalaciji sukoba doprinelo je i uvođenje ratnog stanja u regionima koji se graniče sa Rusijom, Belorusijom i Pridnjestrovljem.


Pročitajte još:
* TENZIJE U UKRAJINI: Cilj ratnog stanja - preuzeti kontrolu nad Dombasom i Krimom; Rusija: Ispitani "ratni zarobljenici"
* OBJAVLjEN VIDEO: Rusija blokirala Kerčki moreuz, stižu novi ukrajinski brodovi; Aksjonov: Zapad stoji iza provokacije


MERKELIN SAVEZNIK NAGOVESTIO JAČE SANKCIJE RUSIJI

Evropa će, posle incidenta u Kerčkom moreuzu, možda morati da uvede jače sankcije Rusiji, izjavio je u utorak član Hrišćansko-demokratske unije Nemačke i član nemačkog parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Norbert Retgen.

"Sa moje tačke gledišta, takvo ponašanje ne može da prođe bez posledica i ne mislim da bi neko trebao da kaže da neće biti daljih sankcija", rekao je Retgen, prenosi Rojters.

On je istakao da za sada nema razgovora o jačim sankcijama, ali da ih on "ne bi potpuno odbacio".

RUSKA AMBASADA: OBUZDAJTE SVOJE ŠTIĆENIKE U UKRAJINI

Ambasada Rusije u Vašingtonu zatražila je od američkih vlasti da "konačno obuzdaju svoje štićenike" u Ukrajini.

"Solidarišemo se sa svojim kolegama u Kijevu i generalnim konzulatima u Ukrajini koji se redovno suočavaju sa agresijom. Tražimo od SAD da konačno obuzda svoje štićenike", navodi se u saopštenju ambasade, prenosi TASS.

Ambasada ističe da je "vreme da se stane na kraj razuzdanom radikalnom nacionalizmu i neonacizmu u Ukrajini".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je otpravniku poslova ukrajinske ambasade u Rusiji Ruslanu Nimčinskom uručeno protestno pismo zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

MAS: RUSIJA DA SE PRIDRŽAVA MEĐUNARODNOG PRAVA

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas zatražio je od zvanične Moskve da se pridržava međunarodnog prava i poštuje suverenitet susednih zemalja.

"Cilj mora biti da se Rusija pridržava međunarodnih pravila i da ne krši teritorijalni suverenitet susednih zemalja", rekao je Mas, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Nemačka i njene evropske saveznice će morati da uspostave jasne principe i "istinski dijalog" o zajedničkoj bezbednosti u Evropi.

POROŠENKO ZAHTEVA POOŠTRAVANjE SANKCIJA RUSIJI

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je na svom nalogu na Tviteru pozvao na pooštravanje međunarodnih sankcija protiv Rusije nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, provociran akcijama ukrajinske mornarice.

„Neisprovocirana upotreba oružja protiv ukrajinskih brodova od strane Rusije, pritvaranje naših mornara ne može i neće ostati bez adekvatnog odgovora. Moramo se suprotstaviti ruskoj agresiji, uključujući značajno pooštravanje sankcija“, napisao je Porošenko na engleskom.


TAS: ŠEF UKRAJINSKIH BEZBEDNjAKA PRIZNAO - ŠPIJUNI BILI NA BRODOVIMA

Ruska agencija TAS objavila je da je šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasil Gricak potvrdio informaciju o prisustvu dvojice vojnih kontraobaveštajaca SBU na brodovima ukrajinske mornarice koji su zarobljeni u nedelju u Kerčkom moreuzu zbog povrede ruske državne granice.

"Oficiri ukrajinske obaveštajne službe izvodili su borbene zadatke kontraobaveštajne podrške odeljenju ukrajinske mornarice, u skladu sa Članom 12 ukrajinskog zakona o Službi bezbednosti Ukrajine", navodi se Grisakovom saopštenju.


NEMAČKA PREDLAŽE RAZGOVORE ČETIRI ZEMLjE O UKRAJINI

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas predložio je danas da Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina rade na smanjenju tenzije između Moskve i Kijeva posle incidenta u Kerčkom moreuzu.


Nemačka i Francuska su 2015. posredovale u postizanju sporazuma za okončanje nasilja na istoku Ukrajine, mada odredbe tog sporazuma većinom nisu ispunjene.


Dve uticajne evropske zemlje su se prethodnih godina na različitim nivoima sastajale s predstavnicima Rusije i Ukrajine u takozvanom Normandijskom formatu. Politički direktori ministarstava spoljnih poslova četiri zemlje imali su od ranije zakazan sastanak za ponedeljak.


KREMLj: UVOĐENjE RATNOG STANjA MOŽE DA DOVEDE DO ESKALACIJE SUKOBA NA ISTOKU UKRAJINE

Kremlj je upozorio da ratno stanje koje sutra treba da stupi na snagu u delovima Ukrajine može da dovede do eskalacije sukoba sa pobunjenicima na istoku te zemlje. Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je danas novinarima da to može da dovede do neprijateljstava na istoku Ukrajine.


Ukrajinske snage vode borbe protiv separatista na istoku Ukrajine od 2014, ali su se neprijateljstva u velikoj meri stišala posle primirja 2015. godine.


Ukrajina je juče proglasila jednomesečno ratno stanje u pograničnim oblastima.


RUSKI BEZBEDNjACI OBJAVILI SNIMAK UKRAJINSKIH MORNARA

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) objavila je snimak tri člana posade zaplenjenih ukrajinskih brodova.


Na snimku su sva trojica potvrdila da su narušili rusku granicu. Nije moguće utvrditi da li su na to bili prisiljeni.


Opširnije pročitajte OVDE.


ERDOGAN: UKRAJINA I RUSIJA DA REŠE PROBLEME DIJALOGOM

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Ukrajina i Rusija trebalo da svoje međusobne probleme reše kroz dijalog. On je naglasio da zvanična Ankara želi da Crno more bude "more mira", prenosi Rojters.


KNAJSEL POZVALA NA DEESKALACIJU

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel pozvala je danas, u rusko-ukrajinskom konfliktu oko Krima, na deeskalaciju.

Knajsel je, na „Berlinskoj bezbednosnoj konferenciji“, u glavnom gradu Nemačke, u funkciji predsedavajuće EU, rekla da se konflikti moraju verbalno, a ne nasiljem rešavati.

„Moramo i sa Rusijom uvek voditi konstruktivni dijalog“, poručila je ona dodajući da je Evropa upućena na konstruktivnu saradnju sa Rusijom, ali i Rusija sa Evropom.

Da podsetimo, Knajsel se udala u avgustu ove godine, a svadbi je prisustvovao predsednik Rusije Vladimir Putin.

PUTIN O KERČKOM INCIDENTU U NAREDNIM DANIMA

Predsednik Rusije Vladimir Putin oglasiće se povodom Kerčkog incidenta u narednih nekoliko dana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


"Predsednik će saopštiti svoj stav u narednih nekoliko dana. Bilo bi pogrešno potceniti opasnost ovakvih provkacija", rekao je Peskov, prenosi TAS.


Upitan zašto se Putin još uvek nije oglasio, Peskov je rekao da je ruski predsednik odlučio da će se oglasiti kada bude smatrao da je neophodno.


MOGUĆE SMANjENjE ISPORUKA PŠENICE IZ UKRAJINSKIH LUKA

Isporuke pšenice iz ukrajinskih luka u Azovskom moru mogu se smanjiti ukoliko Rusija počne agresivniju akciju, iako će uticaj biti ograničen, izjavio je danas vršilac dužnosti ukrajinskog ministra poljoprivrede Maksim Martinjuk.

On je, takođe, rekao da bi troškovi za prevoz robe i troškovi osiguranja mogli da porastu, ali ne u kratkom roku, preneo je Rojters.


KRIMSKI SUD DONOSI ODLUKU O DELU UKRAJINSKIH MORNARA

Gradski sud u Simferopolju na Krimu doneće odluku o merama pritvora za 24 ukrajinska mornara zarobljena prilikom incidenta u Kerčkom moreuzu, saopšila je danas komesarka za ljudska prava na Krimu Ljudmila Lubina.


"Odluka o 10 do 12 mornara će biti doneta danas", rekla je Lubinova, ne pruživši više detalja o trenutnoj situaciji mornara, prenosi TAS.


Ona je saopštila da će mornari imati pravo na besplatnu pravnu pomoć.


GUTEREŠ POZIVA RUSIJU I UKRAJINU NA MAKSIMALNU UZDRŽANOST

Generalni sekretar UN Antonio Guterešpozvao je danas Rusiju i Ukrajinu na "maksimalnu uzdržanost" i izbegavanje dalje eskalacije posle incidenta u Crnom moru.


Guterešje, kako je preneo njegov portparol, rekao da je "izuzetno zabrinut" zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.


Generalni sekretar UN je pozvao obe strane da pokažu "maksimalnu uzdržanosti i da neodložno preuzmu korake ka smanjenju tenzija", preneo je Rojters.


UKRAJINSKE VLASTI ZABRANILE ULAZAK ZA VIŠE OD 50 RUSA

Beloruski graničari su saopštili danas da su ukrajinske vlasti zabranile ulazak u Ukrajinu za više od 50 Rusa u poslednja dva dana, a, kako navode, iz nepreciziranih razloga.

Ukrajina je 2015. godine zabranila sve direktne letove za i iz Rusije zbog separatističkog konflikta na istoku, pri čemu je Belorusija putnicima postala pogodna destinacija za presedanje, preneo je AP.

Kako je portparol beroluske granične službe Anton Bičkoviski izjavio za AP, za 52 osobe koje su putovale beloruskim nacionalnim prevoznikom odbijen je ulazak u Ukrajinu u ponedeljak po dolasku i oni su vraćeni nazad avionom.

Ukrajina je pojačala kontrole na graničnim prelazima posle aneksije Krima i rutinski odbija ulazak putincima na kijevskom aerodromu, ali broj odbijenih putnika koji su navele beloruske vlasti je najveći poslednjih godina.

MEDVEDEV: ŠANSE DA POROŠENKO PONOVO BUDE PREDSEDNIK RAVNE NULI

Ruski premijer Dmitrij Medvedev smatra da ukrajinski predsednik Petro Porošenko nema nikakve šanse da pobedi na predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe sledeće godine.

"Očigledno je da, kako stvari trenutno stoje, predsednik Porošenko nema šanse da pobedi na izborima, a možda čak nema šanse ni da uđe u drugi krug", rekao je novinarima Medvedev.

Ruski premijer smatra i da je je, kako je kazao, provokacija u Kerčkom moreuzu preduzeta radi izvalčenja "određene političke dobiti", prenela je agencija Tass.



LAVROV: NE VIDIM POTREBU ZA POSREDNICIMA U SUKOBU S UKRAJINOM

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov odbacio je danas ideju o stranom posredovanju u ruskom sukobu sa Ukrajinom, a u vezi s brodovimaa zaplenjenim u blizini Krima.

Lavrov je u Parizu rekao da ne vidi potrebu za bilo kakvim posrednicima, preneo je AP.

On je to izjavio nakon što je nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas predložio da Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina mogu zajedno da rade na rešavanju tenzija.

Lavrov je rekao da, kako bi se obezbedilo da se takvi incidenti više ne ponove, ukrajinski zapadni pomagači treba da posalju snažan signal Kijevu da zaustavi bilo kakve provokacije.

Ruski ministar inostranih poslova govorio je nakon susreta sa francuskim ministrom inostranih poslova Žan-Ivom Le Drijanom, koji je izgleda ublažio svoju kritiku ruske zaplene brodova.


UKRAJINSKOM MORNARU DVA MESECA PRITVORA

Krimski sud naložio je u utorak da jedan od 24 ukrajinska mornara, koje je Rusija pritvorila proteklog vikenda, ostane u pritvoru u naredna dva meseca.

Istražitelj u krimskom sudu rekao je da se taj mornar suočava sa optužbama da je povredio rusku granicu, za šta je predviđena kazna do šest godina zatvora, javljaju ruske agencije.

Ukrajinskom mornaru određen je pritvor do 26. januara, navodi AP. Reč je o Vladimiru Varimezu (26) iz Odese, uhapšenom 25. januara.

DUDA: POLjSKA ĆE PODRŽATI DODATNE SANKCIJE RUSIJI

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da će njegova zemlja da podrži međunarodnu incijativu da se uvedu dodatne sankcije Rusiji, zbog zaplene tri ukrajinska broda u nedelju u Kerčkom moreuzu.

UKRAJINSKI MINISTAR: CRVENI KRST DA ORGANIZUJE POSETU ZAROBLjENIM MORNARIMA

Ukrajinski ministar inostranih poslova Pavlo Klimkin zatražio je od Crvenog krsta da organizuje posetu mornarima koje je zarobila Rusija.

Klimkin je rekao da je razgovarao sa predsednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta o poseti ukrajinskim zarobljenicima i da čeka odgovor Rusije da li će to biti moguće, prebela je AP.

"To nije političko pitanje, jer možemo da raspravljamo o pravnom statusu, ali ne, reč je jednostavno o koncentrisanju da ih zaštitimo i da im pomognemo", rekao je Klimkin AP.

ODREĐEN PRITVOR 12 OD UKUPNO 24 UKRAJINSKA MORNARA

Sud u Simferopolju odredio je pritvor u trajanju od dva meseca dvanaestorici ukrajinskih mornara od ukupno 24, koliko ih je bilo na palubama tri zaplenjena broda koja su učestvovala u incidentu u Kerčkom moreuzu.

Oni će u pritvoru ostati do 25. januara.

Kako je najavljeno, o preostaloj dvanaestorici sud će razmatrati u sredu.

Prethodno je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) objavila dokumente pronađene na zaplenjenim ukrajinskim brodovima u kojima stoje naređenja i dokazi da su ukrajinski mornari bili dobro upoznati sa procedurama plovidbe u Kerčkom moreuzu.

Pored toga, na ukrajinskim brodovima pronađeno je i oružje – nekoliko minobacača, municija krupnog kalibra, ali i automatske puške, pištolji, bombe, kao i prateća municija.


JOŠ TROJICI UKRAJINACA ODREĐEN PRITVOR

Sud u gradu Kerču odredio je dvomesečni pritvor trojici povređenih ukrajinskih mornara koji su prebačeni u bolnicu posle incidenta u Kerčkom zalivu u nedelju, prenosi Tass.

Mornari su osumnjičeni za kršenje ruskog Krivičnog zakonika zbog "ilegalnog prelaska granice koji je organizovala grupa ljudi uz prethodni dogovor ili organizovana grupa, ili je organizovan uz primenu nasilja ili pretnje nasiljem", rekao je novinarima predstavnik suda u Simferopolju, prenosi Tass.

Za takve optužbe predviđena je kazna do šest godina zatvora, napominje ruska agencija.


RUSIJA NA KRIM DOPREMA OBALSKE RAKETNE KOMPLEKSE (VIDEO)

Na auto-putu koji povezuje gradove Kerč i Sevastopolj na Krimu snimljen je vojni konvoj u kojem se nalaze obalski raketni kompleksi „Bal“, prenosi ruska televizija „Zvezda“.

Na snimku RT se vidi kako se kolona vojnih vozila, u pratnji policije, kreće iz Kreča ka Sevastopolju.

Zasad se po ovom pitanju još uvek niko od ruskih zvaničnika nije oglasio.

„Bal“ je obalski raketni kompleks naoružan protivbrodskom raketom X-35. Razvijen je 2004. godine, a u arsenalu ruske vojske nalazi se od 2008. godine.





SAD: EVROPA DA URADI VIŠE DA POMOGNE UKRAJINI PROTIV RUSIJE

Stejt department saopštio je u utorak da bi Sjedinjene Američke Države želele da evropske zemlje učine više kako bi pomogle Ukajini u njenoj borbi sa Rusijom oko Krima, što uključuje oštriju primenu sankcija i razmatranje podrške gasovodu Severni tok 2.

"Mnoge vlade uvele su sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Krimu, u Ukrajini. Sve te sankcije nisu u potpunosti primenjene. Tako da je to jedna stvar za koju mozemo da očekujemo da evropske zemlje urade više", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Ona je dodala da je i poprilično razgovarano i o pitanju gasovoda Severni tok 2, preneo je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Laza cold

27.11.2018. 09:59

Stare strategije zavadi pa vladaj samo se primjenjuju tako da se slovenski narodi medjusobno zavade a njihovi sponzori ili simpatizeri da pokupe kajmak.

ilijadis

27.11.2018. 13:15

@Laza cold - bravo za nemačku i merkelovu i međuinarodno pravo. nemci mogu da se ujedinjuju, omogućio im je gorbačov, a rusi to ne mogu sebi da dopuste. pa ljudi šta se ovo događa sa svetom? krim je oduvek bio ruski. to što je uz čašicu čovek iz ukrajine, prisajedinio krim ukrajini, na 60 godina, ne znači da je rusija uzela svoju teritoriju od ukrajine. narod je odlučio glasanjem, da se posle 6 decenija vrati u krilo svoje mati. porošenko se ponaša kao tači i haradinaj u tzv republici kosovo.

Pera Detlić

27.11.2018. 10:05

Neće amerikanci ništa reći svojim pulenima, jer ukrajinci rade ono što od njih zahteva eu, i amerika, druge nije udri po fašistima

Niko

27.11.2018. 10:16

bice to zima duga i hladna al mogu da uvezu gas iz amerike sam im treba crevo od 10.000km ahahaj

Зашто нас држе ниско

27.11.2018. 10:26

Широка демагогија изумитеља хаоса са погрешним вокабуларом, којим сами себе БРУКАЈУ... њихова ЈАВНОСТ је, ипак, високо образована и нимало срећна јер их увлаче у КРИМИНАЛИЗОВАНИ ХАОС... њихово БОГАТСТВО није "сектор", који год и њега се ГАДЕ...

sara

27.11.2018. 11:16

Porošenko se ponaša kao razmaženo derle koje radi šta hoće, a kada mu zagusti pomoć traži od njegovih sponzora a sankcije za Rusiju. Mornari su priznali da su prekršili i prešli na rusku teritoriju, što ne prizna grešku.

Smarty

27.11.2018. 11:30

Прво, не може неко да се навијачки сврста уз једну страну, а онда да нуди да буде посредник. Да би био медијатор мораш бити неутралан, а то ни Немачка ни Француска нису. Друго, Русија има гасоводе према Кини и Турској, Европа постаје све више споредна, тако да би Немачка добро требала да размисли и о постојећим, а камоли о новим санкцијама. Посебно би требала да узме у обзир преко 2000 немачких предузећа који веома успешно послују у Русији. Осим ако неће да сече грану на којој седи...

Kiza

27.11.2018. 11:49

Nemci su poceli mnogo da talassju. Zaboravili su kako su prosli. Sve mi lici da ce ponovo biti sravnjeni. Ukrajinci su marginalni likovi koje guraju na liniju fronta.

MERKELIN SAVEZNIK RETGEN JE POSLEDNJA RUPA NA SVIRALI

27.11.2018. 12:08

Za njega vazi ona narodna: PSI LAJU KARAVANI PROLAZE, i to je njegov uticaj na svetsku politiku.

Mikiboy

27.11.2018. 13:03

Kada se Putin ucuti to nije dobro.EU treba da shvati da oni nemogu da ucenjuju Rusiju.

Dragan

27.11.2018. 13:37

Sadasnja kriza oko Ukraine nije slucajno proizvedena itekako ima veze sa novonastalom situacijom na Kosovu.

Из Камеруна моји, знаш ти добро који

27.11.2018. 14:28

"Cilj mora biti da se Rusija pridržava međunarodnih pravila i da ne krši teritorijalni suverenitet susednih zemalja", rekao je Mas, prenosi Rojters... Оно, кад демагошко смеће потече из прљавих нацитичких уста, које су нам окупирале и створиле лажну "државу", од дела територије Србије, и напале сваки кутак бивше СФРЈ где су живели или живе срби....

bager

27.11.2018. 15:35

Sada neka Rusija proglasi persona non grata sve eu i svetske ministre,predsednike i premijere zbog laznog optuzivanja Rusije,,jednom im se mora stati na rep i to civilizovano po njihovim pravilima demokratije

Aca

27.11.2018. 17:17

Pozivam sve clanice EU da izglasaju sankcije EU zbog krsenja teritorijalnog integriteta i medjunarodnih granica Srbije

DNJEPR JE GRANICA

27.11.2018. 17:34

DESNO JE UKRAJINA, I LEVO NOVORUSIJA. U azovskom moru nema Ukrajina sta da trazi, nek isporucuju psenicu preko baltickog mora, tamo su im prijatelji.

Dragan

28.11.2018. 06:16

Ukrajina ne priznaje aneksiju, Krim je za nju i dalje deo svoje države, tako da gledajući sa te strane, oni su u pravu,.

Srbija

28.11.2018. 09:36

Tako sad izvestavaju o KiM da u Srbi agresori i da uvode takse od 100% na Albansku robu. Toliko je ocigledno da ko je sticenik Amerike taj je gotovo celog sveta sticenik, sad napadaju Rusiju sto brani svoj teritorijalni integritet i suverenitit i traze uvodjenje novih sankcija.Pravda i istina vise ne postoje. I taj Porosenko umesto da ima dobro odnose sa Rusima dosta bi vise imali koristi od Rusa nego sto slusaju Amere.

Bobi Vranje

28.11.2018. 14:08

Rusiji treba uvesti maksimalne sankcije i potpuno ih zatvoriti dok se ne dovedu u pamet. A vi gospodo iz novosti jeste da ste rusofili ali nadam se da ce moj komentar da bude objavljen i pored toga sto sluzite Putinu.