Najnovije vesti
Vesti Svet
Zarobljeni ukrajinski vojnici "PRIZNALI" da su namerno provocirali Rusiju: Ne zna se da li su prisiljeni, ali je jedan od njih ČITAO SA EKRANA (VIDEO)

Zarobljeni ukrajinski vojnici "PRIZNALI" da su namerno provocirali Rusiju: Ne zna se da li su prisiljeni, ali je jedan od njih ČITAO SA EKRANA (VIDEO)

Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) saopštila je da je jedan od pritvorenih ukrajinskih mornara "priznao" da je prolazak ukrajinskih brodova kroz Kečki moreuz bila provokacija. Takođe, ruski mediji su objavili i snimak na kojem su trojica Ukrajinaca potvrdili da su narušili rusku granicu, ali sa druge strane nema potvrde ovakvih navoda.

ukrajinski vojnik Foto: Aleksandr Rostovskiй TV / youtube
ukrajinski vojnik

- Radio zahtev (ruske obalske straže) bio je namerno ignorisan. Na brodu je bilo oružje i municija. Bio sam svestan da je reč o provokativnoj akciji - rekao je na navodnom dobrovoljnom snimku ukrajinski kapetan treće klase Vladimir Lesovoj, prenela je ruska agencija Tass.

On je rekao da mu je navodno bilo naređeno da iz Odese doplove do Mariupolja.

Na snimku koji je objavila ruska obaveštajna služba, koja drži zarobljene ukrajinske mornare, sva trojica "potvrdila" da su narušili rusku granicu. Zasada nije moguće utvrditi da li su na to bili prisiljeni, ali je iz snimka jasno da je jedan od njih čitao sa ekrana.

FSB je saopštio da su provokacijom u Kerčkom moreuzu koordinisala dvojica pripadnika ukrajinske službe bezbednosti, te da su ulazak ukrajinskih brodova u "ruske teritorijalne vode direktno naredile kijevske vlasti".

Ukrajinski brodovi su najpre obavestili rusku stranu da ne planiraju da prođu kroz Kerčki moreuz, naveo je u saopštenju FSB.

Kako navode Rusi, Ukrajina je bila obaveštena o pravilima graničnog prelaza i pravila prolaska kriz Kerčki moreuz, a prema kojima je predviđeno da se podnese zahtev pomorskoj luci Kerč 48 odnosno najamnje 24 sata ranije, naveo je FSB, koji je dodao da se potvrda izdaje četiri sata pre prolaska.

Međutim, kako kažu, ukrajinski brodovi nisu podneli zahtev već su saopštili da ne nameravaju da "pređu rusku granicu i prođu kroz Kerčki moreuz", naveo je FSB, prenela je ruska agencija.

S druge strane, Ukrajinci tvrde da je Rusija prekršila međunarodno pravo i neosnovano otvorila vatru na ukrajinske brodove, a potom i zaplenila plovila sa pripadnicima mornarice.

Rusija je ignorisala pozive Zapada da oslobodi tri ukrajinska broda i njihovu posadu, na koje je pucala i koje je zaplenila nadomak Krima u nedelju, a Kijev optužila da kuje zaveru sa svojim zapadnim saveznicima kako bi izazvao sukob, navodi britanska agencija.