"Kralj Petar zaslužuje da se o njemu napravi film" VIDEO

Filmsko-istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" publika će premijerno moći da pogleda 5. decembra. Film, nastao prema motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića, sniman je više meseci. To je priča o podvizima srpske vojske u Velikom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

13:00

Printscreen YouTube/Zillion Film

O tome kako je izgledalo snimanje filma na Staroj planini, na minus 15 stepeni celzijusa, a kako na Krfu, i kako je nastajao ovaj "holivudski spektakl u domaćoj režiji", u emisiji Jutro govorili su producent i glavni glumac Lazar Ristovski i reditelj filma Petar Ristovski.

"Kralj Petar je velika istorijska ličnost koja je, nažalost, u novijoj srpskoj istoriji pomalo i zaboravljena. Sada je došlo vreme da se na taj najblistaviji deo srpske istorije ponovo obrati pažnja. Naš film je zbog toga, jednim delom i pravljen. Kralj Petar je stvarno bio izuzetna ličnost. On je, pre svega, bio intelektualac, bio je ratnik, bio je državnik koji je uveo parlamentarnu demokratiju. On je pretača novog i pravog demokratskog vremena. Tako da on po svemu zaslužuje da se o njemu napravi film. Ali ovo je film i o srpskom seljaku koji je u opancima otišao u rat i iz tog rata izašao kao veliki pobednik. Dakle, ovo je film o herojstvu, o prijateljstvu... nije samo spektakl. U filmu su likovi vrlo blisko povezani i oni se, u toj golgoti prelaska preko albanskih planina bore jedan za drugoga", kaže Lazar Ristovski.

On dodaje da je fim sniman na Staroj planini, posle čega je ekipa silazila u niže krajeve oko Krupnja i Valjeva, zatim na lokacijama po Vojovodini, i na Krfu. Stariji Ristovski kaže da je država stala iza ovog projekta i da je on zaslužio da bude na taj način podržan. Na pitanje zbog čega je premijera, prvobitno zakazana za 11. novembar, kasnila, Ristovski kaže:

"U pravu su oni koji kažu da nije bilo novca. Država je jednim velikim delom stala iza ovoga filma, drugim delom su stali sponzori, a trećim delo smo stali ja i Zilion film sa našim parama", kaže on i dodaje da je film od Filmskog centra Srbije, iz dva puta, dobio po 300.000 evra kao u da je ukupna cena snimanja oko dva miliona evra, pa su veliku ulogu u finansiranju odigrali i sponzori.

Reditelj Petar Ristovski kaže da je bilo teško praviti film na temu koja nikada nije obrađivana kako u domaćoj tako i u stranoj kinematografiji.

"Ovo je prvi film u kome će publika imati prilike da vidi povlačenje srpske vojske preko Albanije. Tu golgotu ćemo prvi put videti u filmu 'Kralj Petar Prvi", tako da mislim da je pravljenje ovog filma bilo pionirski zadatak pošto svi ti kostimi, rekviziti, oprema... Mi smo 'prevrtali' celu Srbiju kako bismo našli autentična kola iz tog vremena. Pa lokacije... Sve to je jako teško napraviti. Za ovaj film je važno što je prvi put ova tema prikazana na filmu", rekao je Petar Ristovski dodavši da se radovi na filmu privode kraju i da će on biti gotov za premijeru 5. decembra.

Priču o filmu "Kralj Petar Prvi", o snimanju na Krfu i o tome da li danas može da se bude uspešan u snimanju filmova bez uplitanja politike pogledajte u snimku iz emisije Jutro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: