Nosite mnogo hrane na groblje? Evo šta kaže Crkva na to VIDEO

U šali se kaže da svako selo u Srbiji ima svoje običaje, ali za jedan se može reći da je čvrsto ukorenjen i svima zajednički. To je ostavljanje hrane i pića na grobljima. Iako nije u duhu pravoslavlja, a nadležni su čak propisali i novčane kazne, često za pomene i zadušnice grobna mesta kod nas izgledaju kao slavske trpeze.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

23:55

Nosite mnogo hrane na groblje? Evo šta kaže Crkva na to VIDEO
Thinkstock / Ilustracija

Pitali smo i vas šta mislite da li hrana treba da se iznosi na groblje i velika većina, čak 82 odsto, je odgovorilo potvrdno.

A zašto sa prepunim torbama i korpama odlazimo na počivališta najmilijih, od kada praktikujemo ovaj paganski običaj, šta se zapravo iznosi za pokoj duše, gde još grešimo u religiji i verovanjima u "Jutru" na TV Prva govorili su Vesna Marjanović, etnolog, i Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije.

"Religija ne predviđa iznošenje hrane na groblje. Naša hrišćanska nauka nije to nigde propisala, pa ne može da zabrani, mi nemamo mehanizam da to branimo, možemo da savetujemo i preporučujemo i da učimo i to naša Crkva radi decenijama…Ne hrani se duša sa hranom sa kojojm se hrani telo", rekao je Pavlović te dodao da se preporučuje da se na groblje iznese samo vino, malo žita, sveća i mala pogača.

Crkva, navodi, predviđa molitvu za dušu, ali dodaje da je primetio da poslednje vreme veliki broj ljudi, ipak, ne donosi velike količine hrane.

Etnolog Vesna Marjanović podseća da se to radio "odvajkada" i da je to spojeno staroslovensko i balkansko nasleđe.

"Vremenom je to i nadograđeno pa to nije samo pagansko. Jeste delom pagansko, jer se koristi sa crkvenim pravilima… To je uglavnom primereno seoskom stanovništvu i sa migracijama u grad mi smo dobili malo izmenjenu sliku gradske kulture”, poručila je ona.

Šta zapravo treba poneti na groblje, pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: